У Челареву као у Јужном Тиролу

Делта Аграр је у Челареву, на 100 хектара, подигла један од најсавременијих воћњака на свету

u-celarevu-kao-u-juznom-tiroluКада би се, неким случајем, спојили шпалири у којима су, као под конац, засађене јабуке у новом воћњаку имања Подунавље, из Челарева, њихова би дужина износила тачно колико и удаљеност Будимпеште од Новог Сада, око 330 километара. У савршеном реду, на око 100 хектара некадашњих старих засада хмеља, јечма и кукуруза, за последње две године никао је воћњак за који познаваоци кажу да је један од најсавременијих на свету.

Под будним оком водећих светских стручњака и консултаната из северне Италије, највећег европског произвођача јабука, Делта Аграр је на делу имања старог више од једног века инвестирала у подизање засада са 400.000 стабала најквалитетнијих јабука, гала, бребурн, златни и црвени делишес, грени смит и једне органски третиране сорте. Иако се први род из овог воћњака очекује већ овог лета, прави ефекат ће се показати за пет година, када ће се на имању Подунавље убирати шест до седам тона по хектару.

Путнику намернику који ових дана само прође поред воћњака са стаблима окићеним лепим црвенкастим цветовима, призор делује готово нестварно: све је у савршеном поретку, шпалири, међуредне травнате стазе, стубови-носачи заштитних мрежа… Заинтересованима ће, пак, људи из Делта Аграра објаснити да је реч о садницама набављеним преко компаније Griba Baumschule из Јужног Тирола, да је плантажа опремљена најсавременијим системима за наводњавање, прихрану и заштиту од мраза који ће сачувати јабуке до минус пет степени Целзијусових. Свака од 400.000 ручно уземљених садница фиксирана је за шпалир и до сада је порасла до треће жице. Кроз имање је развучено више од 1.600 километара металних сајли и тридесетак километара цеви. Сви носачи су снабдевени жичаним мрежама тамне боје које су гарант да плодови неће настрадати од елементарних непогода.

Од Милоша Живковића, категори менаџера у Делта Аграру, чули смо да је највећи део рода, чак 70 одсто, намењен извозу у Русију и на европско тржиште које је веома пробирљиво када је реч о квалитету намирница. Хладњача капацитета 6.000 тона, уз дорадни центар и систем модерног паковања омогућиће да јабуке из Челарева у свом најлепшем издању стигну до крајњег купца.
Цео овај комплекс, у који је Делта инвестирала пет милиона евра, под стручном је контролом само три инжењера и десет техничара који воде рачуна да ова технолошки високостандардизована плантажа функционише на оптималан начин. Иако на први поглед изгледа да је све аутоматизовано и строго програмирано, Живковић наводи да је шпалирима јабука неопходно барем 14-15 третмана годишње, уз контролисану примену препарата за заштиту, наводњавање, дренажу, противградну и противмразну одбрану, што је незамисливо без добро обучених људи.

Podelite ovaj tekst: