Убудуће и „форд“ из Румуније

Најновије истраживање аустријске Контролбанке показало да су најпривлачније земље средње и источне Европе за улагања: Русија, Украјина и Румунија

u-buduce-i-ord-iz-rumunijeПосле скоро полугодишњег натезања, у Крајови, великом урбаном центру на румунском југозападу, званично је потписан документ којим чувена америчка компанија “Форд”, трећи у свету по величини произвођач аутомобила, преузима од румунске државе пакет од 72, 4 одсто акција тамошње фабрике возила, која је једно време припадала јужнокорејском Daewoo.
Американци су у рачун румунске државе “пребацили” 57 милиона евра, с тим што су се обавезали да ће наредних година инвестирати још 675 милиона евра и обезбедити око 4. 000 радних места.

Овом се великом послу била супротставила Европска унија, јер је констатовала неке “нечистоће” – да је у своје време румунска држава дала крајовској фабрици 27 милиона евра у виду помоћи за гашење дугова. ЕУ је оценила да је то у супротности са њеним правилима, да је било незаконито и некоректно у односу на друге тржишне играче. Од “Форда” је затражено да ту суму врати у државну касу, која је, у међувремену, ушла у “европски оптицај”.

У прво време Американци су се опирали, али су на концу пристали да се њихов посао са румунском државом прочисти онако како тражи ЕУ. Односно, одлучили су да у румунску државну касу врате оних 27 милиона евра. Тако их је фабрика коштала, уствари, 84 милиона евра.
Наравно, после тога се шампањац одмах запенушио, на обострано задовољство. Уз сазнање да ће већ наредних година “Форд” производити у Крајови 300.000 возила годишње, од чега ће 90 одсто ићи у извоз. Прво ће бити лако комерцијално возило “Ford Transit Connect”.

Презадовољан овом највећом америчком инвестицијом у Румунији, премијер К. П. Таричану је изјавио да је про-цес приватизације фирме “Аутомобиле Крајова” већ изазвао интересовање и других произвођача и да ће овај потез омогућити Румунији да постане најважнија земља на европском југоистоку у производњи машина.

Са своје стране, амерички амбасадор у Букурешту оцењује да преузимање “Аутомобиле Крајова” од стране америчке групе “Форд” значи глас поверења у румунски пословни простор. То ће бити магнет и за друга директна страна улагања.

И, заиста, већ се говори и пише да ка Румунији бацају поглед “Мицубиши” и “Мерцедес”, поред овде већ добро укотвљеног “Реноа” који успешно производи масовне “логане”.

Podelite ovaj tekst: