DIGITALNI VODIČ: Novi ajfon: veći i skuplji

Najpoznatiji i najvredniji brend na svetu, Epl (Apple), inače prva kompanija čija je vrednost dostigla bilion (hiljadu milijardi) dolara, predstavila je sredinom septembra, u redovnom godišnjem ritualu, četiri svoja unapređena proizvoda: tri ajfona i digitalni ručni sat. Prema onome što je viđeno, suštinski novo su samo dimenzije – uređaji su veći, i cena: postali su skuplji.

Novi aduti, „ajfon Xs Max“ i manji mu brat „ajfon Xs“

„Ajfon Xs“ (ovo X nije „iks“, nego „ten“ – deset) zatim njegov veći brat, „ajfon Xs Max), su impresivnih dimenzija: prvi ima ekran od 5,8 inča, a drugi od čak 6,5. U skladu sa tradicijom, oznaka „s“ znači da su noviteti i poboljšanja samo „ispod haube“, dakle u elektronici, dok je dizajn u principu onaj od pre četiri godine, iz 2014, kada su lansirani „ajfon 6“ i „ajfon 6 Plus“. Navodno su poboljšani i staklo i zaštita od prašine.

Kvalitet kamera je, kako je na promociji nadugo objašnjavano, značajno bolji, čemu doprinosi nova verzija glavnog čipa, čiji su tranzistori smanjeni na 7 nanometara, što znači da su izuzetno mali (treba napomenuti da slične karakteristike glavnog procesora najavljuje i konkurencija, proizvođači mobilnih sa „android“ operativnim sistemom).

Na zadnjoj strani su ovoga puta dva objektiva, pri čemu drugi ima dvostruki optički zum za portrete. Kamera, kao i u ranijim modelima, ima sopstveni procesor sada sposoban da posle svakog škljocanja obavi bilion operacija, uključujući i mogućnost da se na snimljenim portretima naknadno zamuti pozadina.

Treći promovisani telefon je „ajfon XR“ koji je po dimenzijama ekrana u sredini (6,1 inč), samo sa jednom zadnjom kamerom, nešto slabijim (ali i dalje dovoljno dobrim) kvalitetom ekrana (za upućene: nije OLED nego LCD) i skromnijom cenom: 749 dolara/ evra za osnovni model sa 64 GB memorije. XR će u svetskim prodavnicama biti u oktobru.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • METALAC DOMAĆIN PANELA INDUSTRIJA 4.0 – NOVA INDUSTRIJALIZACIJA SRBIJE: Inoviraj, automatizuj i digitalizuj – ili te nema
  • SAP WEST BALKANS O REŠENJIMA ZA UPRAVLJANJE KOMPANIJAMA Veštačka inteligencija će regrutovati kandidate za posao
  • ISKOSA GLEDANO: Žene i deca
  • ARTUR TUREMKA, GENERALNI DIREKTOR ZA TRŽIŠTA BALKANA, MASTERCARD Beskontaktna tehnologija u Srbiji raste 154 odsto godišnje
  • POSLOVNA SAZNANJA: Koliki može biti vaš subjektivni osećaj stresa
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (5): Kako se i kada pravi zaokret u poslovanju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. novembra 2018.
Podelite ovaj tekst: