ODRŽANA XVII GODIŠNJA SKUPŠTINA SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA

Beograd, 21. februar 2024 – Rekordan broj članova od osnivanja – 544, gotovo 50 događaja, pokretanje Inicijative za odgovornu budućnost i rad na edukaciji i umrežavanju obeležili su prethodnu godinu Srpske asocijacije menadžera. Na redovnoj godišnjoj Skupštini, izabrani su potpredsednici – Dragoljub Damljanović, potpredsednik za programe za razvoj menadžera i mladih i Miša Lukić, potpredsednik za strategiju i razvoj. U okviru Skupštine, održana je i  panel diskusija na temu šta menadžere i biznise čeka u ovoj, 2024. godini, saopštila je Srpska asocijacija menadžera.

Kao najvažnije ciljeve u narednom periodu, SAM je postavio privlačenje iskusnih menadžera sa bogatim iskustvom, ali i mladih članova kojima treba podrška u karijeri.

„Asocijacija nastavlja sa svim redovnim aktivnostima, uz poseban fokus dalji razvoj SAM Akademije, proširenje Inicijative za odgovornu budućnost, angažovanje u oblasti edukacije mladih, kao i daljem osnaživanju menadžera i njihovih veština, da bi mogli da odgovore na promene koje donosi veštačka inteligencija u poslovanju. Ponosan sam što smo u ovu godinu ušli sa rekordnim brojem članova, a verujem da će i novina poput imenovanja potpredsednka dodatno doprineti ubrzanju ostvarivanja ciljeva koje smo postavili i omogućiti da SAM nastavi da napreduje i dalje se razvija“,  poručio je Mihailo Janković, predsednik Srpske asocijacije menadžera.

Mihailo Janković, predsednik SAM-a

Mihailo Janković, predsednik SAM-a

Na panelu „Šta nam donosi 2024. godina?“ učestvovali su Mihailo Janković, kao i Slobodan Đinović, predsednik Skupštine SAMa i novi potpredsednici Dragoljub Damljanović i Miša Lukić. Zajednička poruka svih njih bila je da će ulaganje u obrazovanje u narednom periodu biti od suštinske važnosti i upravo će to praviti razliku ne samo u kompanijama, već i na nivou država. U tom pravcu krenuo je i SAM, jer kako je najavio Damljanović, planovi su da se osnuje grupa u okviru asocijacije koje će sarađivati u narednim godinama sa svim relevantnim institucijama, a sve u cilju inspiracije budućih mladih generacija da uče, razvijaju kritičko razmišljanje, inoviraju i istražuju, kako bi bili spremni za nove trendove koji dolaze. Jedan od izazova koji očekuje svet je i suočavanje sa nedostatkom električne energije, upozorio je Damljanović i istakao da je važnost adekvatnog planiranja i tranzicije energetskih sistema ka održivim izvorima energije.

Upravo je AI ono što obeležava dolazeći period, jer to postaje deo tkiva svake industrije, a i sama suština biznisa se dramatično menja, jer kako je rekao Đinović, više nije u centru samo komercijalna i tradicionalna vrednost nekog biznisa, već to šta će on predstavljati u narednim decenijama i koliko je održiv.

Godine koje dolaze donose brojne promene, i modeli biznisa i poslovanja će se menjati, ocenio je Miša Lukić, ali ne treba da se zanemari uloga koje kompanije imaju prema svim učesnicima na tržištu i prema širem društvu i životnoj okolini. Lukić je najavio proširivanje Inicijative SAM-a za odgovornu budućnost na ostale vodeće kompanije  u Srbiji. Predsednik SAM-a je ukazao i na važnost kadrova i humanizacije biznisa, što podrazumeva da se mora raditi na stalnom unapređenju znanja i razvoju ne samo mladih, već i srednjih generacija zaposlenih koji su stub radne snage, da mogu da nađu svoje mesto u izmenjom načinu poslovanja koje donosi AI.

Zaključak svih panelista je da se u narednom periodu treba fokusirati na analiziranje AI i primenu u poslovanju, na privlačenje i razvoj kadrova kako bi mogli da odgovore na izazove i prilike koje donose novi trendovi, kao i definisanje svrhe kompanija i brendova koje će imati u budućnosti, navodi se u saopštenju dostavljenog medijima.

Podelite ovaj tekst: