Trendovi u plaćanjima: Bezgotovinska plaćanja porasla za 30%, značajan porast u tokenizovanim transakcijama

Kristina Doroš, viša potpredsednica i regionalna menadžerka za centralnu i jugoistočnu Evropu (Foto: VISA)

Kristina Doroš, viša potpredsednica i regionalna menadžerka za centralnu i jugoistočnu Evropu (Foto: VISA)

Kotor, juna – Budućnost novčanih transakcija, jačanje različitih metoda beskontaktnih plaćanja, podrška malim i srednjim preduzećima i implementacija veštačke inteligencije u digitalne finansijske tokove samo su neke od tema koje su razmatrane na Visa SEE Business Forumu 2024. Održana u Kotoru, godišnja konferencija posvećena tehnološkim inovacijama u platnim sistemima i finansijskoj inkluziji, okupila je preko 120 istaknutih predstavnika finansijske industrije širom šest tržišta Jugoistočne Evrope, uključujući klijente i stručnjake iz kompanije Visa širom sveta.

Neki od ključnih trendova u modernim plaćanjima za Jugoistočnu Evropu pokazuju da su bezgotovinska plaćanja širom regiona porasla za 30% u 2023. godini, uz porast od 74% u tokenizovanim transakcijama. Takođe je zabeležen porast od 16% u broju prodajnih mesta koja koriste POS sisteme.

“Visa je prisutna na tržištu jugoistočne Evrope preko 40 godina. Naši zajednički napori sa vladama, regulatornim telima, finansijskim institucijama i partnerima rezultirali su značajnim postignućima u razvoju digitalne ekonomije regiona. Uvođenjem 15 miliona novih Visa kartica širom tržišta Centralne i Jugoistočne Evrope, broj Visa kartica u upotrebi povećan je za 14% u poređenju sa 2022. godinom. Posvećeni smo daljem širenju mreže prihvatanja za jednostavna i sigurna digitalna plaćanja u Jugoistočnoj Evropi, kao i promociji digitalne transformacije lokalne ekonomije kroz inovacije”, rekla je Kristina Doroš, viša potpredsednica i regionalna menadžerka za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Učesnici konferencije razgovarali su o digitalnom napretku regionalne zajednice, dok su predstavnici kompanije Visa predstavili značajne rezultate postignute tokom četiri decenije poslovanja u regionu Jugoistočne Evrope.

Ana Drašković, potpredsednica i generalna direktorka kompanije Visa za jugoistočnu Evropu (Foto: VISA)

Ana Drašković, potpredsednica i generalna direktorka kompanije Visa za jugoistočnu Evropu (Foto: VISA)

„Nastavljamo da inoviramo i osnažujemo korisnike digitalnim, sigurnim transakcijama, igrajući ključnu ulogu u modernizaciji plaćanja u regionu. Drago mi je što je naš ovogodišnji Forum upravo to postigao – da uveri klijente i naše partnere da se industrija plaćanja razvija brže nego ikada, a da se i mi razvijamo zajedno s njom, pružajući im beskrajne mogućnosti da svoje poslovanje unaprede i učine konkurentnim, istakla je Ana Drašković, potpredsednica i generalna direktorka kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

Visa je takođe predstavila nove funkcije kartica i digitalne inovacije koje će potrošačima i trgovcima omogućiti personalizovane, praktičnije i sigurnije načine plaćanja u budućnosti. Visa Pay omogućava bankama brzo implementiranje novih inovativnih rešenja, uključujući digitalno izdavanje, iniciranje plaćanja, plaćanje dodirom, upravljanje prevarama i rizicima, platforme za digitalne novčanike i još mnogo toga. Visa Flexible Credential omogućava korisnicima da menjaju kako i kada žele načine plaćanja jednom istom karticom. Visa Payment Passkey potvrđuje identitet bez prekida transakcije pri odjavljivanju i povećava sigurnost dok smanjuje smetnje prilikom plaćanja na mreži, na bilo kom uređaju ili veb lokaciji, širom sveta.

 

Podelite ovaj tekst:

Vesti

Kursna lista

15 godina sa vama

https://www.nirapress.com/wp-content/uploads/2016/01/biznis-magazin.jpg

BRANIMIR JOVANOVIĆ: Motori rasta u 2022. biće Kina, Amerika i EU

Inflacija je trenutno verovatno najveća nepoznanica u globalnoj ekonomiji. Početkom ove godine je po...

Read More

UVOD U BIZNIS: Varljiva 2022. godina, a i ostale

Sa koliko smo samo optimizma ulazili u 2021. godinu, ceo svet, pa i naš deo Evrope?! A tek mi?! Srbi...

Read More

DA LI SU SE DŽEK DORSI I TVITER RASTALI PRERANO ILI PREKASNO: Cvrkut o cvrkutu

Vest godine iz esnafa tehnoloških kompanija kojima je tokom minulih 12 meseci posvećivana pažnja već...

Read More
https://www.nirapress.com/wp-content/uploads/2016/01/ekonometar.jpg

ПРЕДУЗЕТНИЧКИ ИЗАЗОВИ ЧЕТИРИ ТУРИСТИЧКА ВОДИЧА: „Црна овца“ и 120 тона сладоледа

Пре шест година су Зоран Јевтовић и његова три пријатеља започели посао којим се никада раније нису...

Read More

УПОЗОРЕЊА КЛИМАТОЛОГА И УЛОГА СЕКТОРА МСП: Берлин као Рим, а Шпанија као Јужна Сахара?

Ситуација је критична – гласила је једна од порука професорке, климатолога Лучке Кајфеж Богатај са У...

Read More

БЕТА–КОРН: Најекономичнији огрев расте на њиви

Пелети од сламе све су популарније гориво међу потрошачима. Главне препреке већoj производњи овог ог...

Read More