Више посла и веће зараде

За више од три године колико је БАТ присутан у Врању, ДИВ је повећао производњу за четири пута, а тржишно учешће за 50 посто

vise-posla-vece-zaradeКао прва добра приватизација у Врању свакако се може означити долазак Бритиш-америкен тобака који је пре четири године купио Дуванску индустрију Врање. Јирген Бакеберг, генерални директор БАТ ДИВ-а у Врању, често истиче да БАТ ДИВ представља највећу инвестицију Велике Британије у Србији.

За више од три године колико је БАТ присутан у Врању, ДИВ је повећао производњу за четири пута, а тржишно учешће за 50 посто. За то време је уложено око 100 милиона евра, а компанија је у том периоду у српски буџет уплатила око 200 милиона динара. У овом моменту, са 25 одсто тржишног удела, БАТ чврсто стоји на другој позицији у српској дуванској индустрији, наглашава Бакеберг. Он, такође, додаје да БАТ ДИВ наставља сарадњу са локалном заједницом у Врању, како би активно помогао и подстакао развој средине у којој послује.

Већ неколико година на Београдској берзи влада права јагма за акцијама врањске металне индустрије „Алфа плам“, чији су већински пакет од 70 од сто, након приватизације, преузели инвестициони фондови и банке из Америке, Шведске, Естоније, Кипра и из других земаља. Преосталих 30 одсто акција у власништву су пензионера, садашњих радника и грађана Србије.

Podelite ovaj tekst: