ZDENKO LEKAN: U vreme krize, razvoj novih projekata je najbolje rešenje

U Srbiji je počeo ozbiljan pad proizvodnje, otežani su uslovi poslovanja a imamo i skupu državu. Zato ne očekujem da ćemo kroz krizu proći ni brzo ni lako. Voleo bih da grešim i da je to samo „crni scenario“ koji se neće ostvariti

Zdenko Lekan

Ako ove godine uspemo da se zadržimo na nivou poslovanja koje smo imali u prošloj godini, a to je ukupan obrt oko 40 miliona evra, biće to veliki uspeh Konsinga u vreme krize. Za 2010. godinu biće uspeh ako poslovni rezultati budu manji za 15 odsto. Jer, očekujem da će sledeće godine kriza biti veća, bar posmatrano u grani u kojoj mi poslujemo.

Ovako je Zdenko Lekan, generalni direktor Konsing grupe, odgovorio na pitanje Magazina Biznis o planovima poslovanja svoje kompanije u ovoj i narednim godinama, posmatrano iz ugla aktuelne ekonomske krize. Ova američko-srpska kompanija dugogodišnji je partner mobilnih operatera, za koje obavlja poslove projektovanja i instalacije telekomunikacionih mreža, sastavljenih od takozvanih baznih stanica – nervnog sistema mobilne telefonije. Konsing grupa je gradila, a i dalje gradi mreže: Telekom Srbija, Vip mobile, u Srbiji i regionu, najavljujući i stvaranje sopstvene bežične mreže i sistema multifunkcionalnih „info kioska“. Nekoliko kompanija u Srbiji se bavi sličnim poslom, ali Konsing trenutno pokriva čak 70 odsto tržišta, zapošljava oko 300 ljudi, a u Beogradu je krajem juna prošle godine otvorena nova poslovna zgrada u koju je uloženo više od 10 miliona dolara.

• Vi veoma dobro poznajete ekonomske prilike i u SAD i u Srbiji. Nedavno ste ponovo boravili u Americi, pa kako biste opisali i uporedili ekonomsku krizu u Americi i kod nas?

– U Americi kriza izgleda mnogo strašnije. U gradu u kome živim na Floridi, na primer, jednom nedeljno se u glavnoj ulici zatvara neki šoping mol. Doduše, tamo je glavni biznis bila izgradnja stanova i, uopšte, nekretnina, ali i sve ono što je bilo vezano uz taj biznis, gotovo da više ne radi. Nema turista, šoping centri su prazni, zatvaraju se robne kuće. Aerodrom koji je izgrađen 2005. godine i koji je oko četiri puta veći nego beogradski, do pre dve godine imao je neprekidno letove i bio je stalno pun. Krajem maja, kada sam se vraćao u Beograd, na gejtovima su bila samo četiri aviona. E, to je američka kriza koja, po mojoj proceni, još nije dostigla vrhunac. Jer, još ima ponešto na zalihama. Mnogo je rasprodaja, sa čak 75 odsto popusta, ali kad se to rasproda, pa kada počne nova proizvodnja, tek onda može da se očekuje poboljšanje. A pitanje je kada će to biti, jer za otvaranje nove radnje treba najmanje šest meseci…

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: