Zdravlje i lepota iz Dragišinih zamkova

Novac stečen tridesetogodišnjim radom u Švajcarskoj, porodica Dragiše Milojevića uložila u izgradnju spa i velnes centra u Petrovcu na Mlavi i Sokobanji

Zdravlje i lepota iz Dragišinih zamkova

Pored proizvodnje i distribucije tehničkih gasova na području Srbije, porodica Dragiše Milojevića iz okoline Jagodine bavi se i turizmom i ugostiteljstvom. Posle rekreativno-ugostiteljskog centra „Ždrelo – Mlavske terme“ kod Petrovca na Mlavi, Milojevići su napravili još jedan velelepni centar u Sokobanji pod nazivom „Soko terme“. Milojevići su trideset godina radili u Švajcarskoj i po povratku su odlučili da ulože novac u ovaj vid turizma koji predstavlja novinu u našoj zemlji.

Kada je pre tri decenije krenuo u tuđinu, Dragiša nije ni znao šta znače reči velnes i spa, ali ga je preduzetnički njuh odveo baš u te vode.

Banja „Ždrelo“ u svom sastavu ima hotel sa 54 sobe, tri apartmana, kongresnu salu za 110 osoba, restorane, bazene sa termomineralnom vodom temperature 30 do 40 stepeni Celzijusovih i prvi i jedinstveni akva park u Srbiji sa toboganima koji rade tokom cele godine.

„Ždrelo“ je turistički centar nikao iz blata koji se svrstava među šest najboljih turističkih banja u Srbiji. Hotel „Soko terme“, koji je podignut u sokobanjskom naselju Carina na termalnom izvoru koji narod naziva Limun banja, svečano je otvoren februara ove godine. Svojim izgledom podseća na zamak, a monumentalnošću upotpunjuje pejzaž prve ekološke opštine i banje sa najdužom tradicijom organizovanog turizma u Srbiji koja puni bezmalo osamnaest decenija – od 1837. godine.

Ali ne samo što je ukrasio krajolik banje pod Ozrenom, poznate po lečenju reumatizma, disajnih organa i neuroloških oboljenja, već je upotpunio njenu turističku ponudu koja se do sada temeljila samo na prirodnom blagu – termalnim vodama i klimi koje su posetioci koris-tili pretežno u letnjoj sezoni. „Soko terme“ svojim komforom i raznovrsnim sadržajem proširuju turističku ponudu na čitavu godinu.

– U životu ima lepih i teških trenutaka. Srećni smo kada bolesnima možemo da pomognemo da ozdrave u tim lekovitim vodama koje su godinama oticale neiskorišćene, a umornima da se odmore, pobegnu od svakodnevnih briga i uživaju u zdravom životu. Pozivam naše ljude iz dijaspore da dođu i da ulažu u turizam, jer će se dinar uložen u tu granu sigurno vratiti, poručuje Dragiša Milojević.

Termalni izvor temperature 39 stepeni, koji se nalazi nedaleko od reke Moravice, novijeg je datuma. Otkrili su ga pre petnaestak godina naši i američki geolozi. Ima bistru vodu sa mirisom sumporvodonika. Od rastvorenih gasova dominiraju ugljenioksid i vodonik sulfid. Voda je donedavno oticala u reku, a sada su je Milojevići ukrotili i stavili u funkciju turizma, zdravlja i lepote.

„Soko terme“ imaju dva zatvorena i jedan otvoreni bazen, savremeni fitnes centar sa salom za rekreaciju, parnim kupatilom, saunom i solarijumom, spa i velnes u slanoj i relaks sobi sa masažom. Poseduje tri vrste sobe – superior, deluks sa kaminom „Kupidon“ i deluks „Akva“ koje su opremljene nameštajem savremenog dizajna, sa komforom na vrhunskom nivou.

– Banja „Ždrelo“ radi već pet godina i ima tridesetak zaposlenih, a u „Soko termama“ trenutno radi petnaestak radnika, ali će se sa širenjem posla, broj zaposlenih povećavati. Hotel ima jedanaest soba, od kojih devet superior za svačiji džep i po jednu deluks sobu sa kaminom i akva sobu i može da primi ukupno 25 gostiju. Iako je otvoren sredinom februara, već smo imali goste iz Beograda, Novog Sada, Niša, Rusije, Makedonije, Hrvatske, a ugostili smo i predstavnike Američke ambasade u Beogradu. Rusi vole Sokobanju i nisam iznenađena što su bili među prvim gostima, ali raduje činjenica da su za nas već čuli Makedonci i Hrvati. Naši gosti pripadaju srednjoj generaciji koja je u mogućnosti da priušti sebi ovakav užitak. Vikendom ljudi dolaze na kupanje, kaže za Ekonometar Maja Mladenović, menadžerka hotela.

Dragiša ima dve kćerke koje žive u inostranstvu. On sa suprugom Jadrankom vodi poslovanje banje „Ždrelo“, dok sin Milan kontroliše rad „Soko termi“.

Podelite ovaj tekst: