PREDUZEĆE NAG: Mamino iskustvo – najveća inspiracija

Sestre Aleksandra i Gordana već osam godina uspešno izrađuju poslovne uniforme i imaju stotinak zadovoljnih klijenata. Najteži period za Aleksandru Popović, vlasnicu preduzeća „NAG Poslovne uniforme“, bila je petogodišnja otplata kredita Fondu za razvoj, ali sada je to prošlost jedne uspešne poslovne priče

PREDUZEĆE NAG: Mamino iskustvo – najveća inspiracija

Žene u Srbiji u sve većem broju osvajaju privatni biznis uprkos mnogobrojnim teškoćama. Uporne i odlučne, dosledne u svojoj nameri, one uglavnom ostvaruju svoje dobro osmišljene projekte. Jedna od uspešnih preduzetnica je i Aleksandra Popović, majka dve ćerke, Dragane (12) i Nikoline (11), vlasnica porodične firme „NAG Poslovne uniforme“ d.o.o. Novi Beograd, koja se bavi dizajniranjem i proizvodnjom poslovnih i radnih uniformi.

Aleksandra Popović je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu 2000. godine. Stečeno znanje kroz zanatsku praksu krojača konfekcionara i likovnosti, koja je bitna na umetničkoj Akademiji, Aleksandra je primenila u svom dvadesetogodišnjem radu. Prvu samostalnu modnu reviju „Žene na ivici nervnog sloma“, imala je 1993. godine, a zatim su se nizale ostale revije na domaćoj i regionalnoj sceni (www.modnidizajner.com).

Firmu NAG d.o.o. Poslovne uniforme osnovala je 2005. godine, sa ciljem da sa svojim timom stručnih saradnika ponudi na jednom mestu kompletnu pripremu, od dizajna do gotovog uzorka.

Aleksandra smatra da je jednako važno imati sopstveni dizajn i prepoznatljiv vizuelni identitet, kao i logo firme kroz koji se brendira kompanija. Jednoobraznost odevanja u poslovnom svetu upućuje na izbor kvaliteta proizvoda i ne skreće pažnju na pojedinca u kolektivu.

Najteži period za Aleksandru Popović, vlasnicu NAG-a, bila je petogodišnja otplata hipotekarnog kredita od 20.000 evra Fondu za razvoj. Prirodno, strah od visokog kredita i kvartalne otplate od hiljadu evra, i to u roku od pet godina, pratio je kao mora njen rad. Startovala je sa ženskom konfekcijom, ali je prodaja, u tada još postojećim Robnim kućama „Beograd“, bila jako loša. Zato je odlučila da se posveti izradi poslovnih uniformi. Osnovna inspiracija za osnivanje ove vrste firme bilo je višegodišnje porodično iskustvo i rad majke Nevenke i njenog krojačkog salona „Nena“.

Priča ove mlade i ambiciozne 38-godišnje žene je vrlo zanimljiva. Malu krojačku radionicu koju je vodila njena majka Nevenka razvila je u prepoznatljivu firmu NAG (inicijali imena majke Nevenke – N, Aleksandre – A i sestre Gordane – G), koja je okupila porodicu i za relativno kratko vreme ostvarila uspešne poslove sa tridesetak eminentnih firmi naručilaca.

– Moram da istaknem izuzetno veliku i značajnu ulogu moje majke Nevenke, čije me je iskustvo i hrabrost u vođenju sopstvenog krojačkog salona „Nena“ (1982), svih proteklih godina inspirisalo da od ideja nikad ne odustajem, već da budem uporna i dosledna u njihovoj realizaciji. Mojoj majci niko nije pomagao. Šila je i po 12 časova dnevno garderobu po meri. Svojim primerom uticala je na sestru i mene da krenemo putem kojim se teže ide, ali kad se cilj dostigne, zadovoljstvo je neopisivo. Imala je dobre metode vaspitanja. Sestra Gordana i ja bile smo u njenom salonu na praksi.

Aleksandra napominje da je već u šestom razredu osnovne škole znala šta će biti i čime će se baviti u životu. Dizajn, krojenje i šivenje bili su cilj koji je i ostvarila. Sestra Gordana je uz zanatsku školu završila i Višu poslovnu školu i sada vodi organizaciju proizvodnje. Danas je NAG prerastao u pravu porodičnu firmu, u kojoj je zaposlen i Aleksandrin suprug Dragan, koji je nakon 17 godina rada u svetu računara preuzeo da vodi ne baš jednostavne administrativno-pravne i finansijske poslove i celokupnu logistiku firme. Tako je njegova supruga Aleksandra dobila mogućnost da se posveti dizajniranju modela, kontaktima s naručiocima i svim onim nevidljivim poslovima koje zahteva ovaj specifični biznis.

– Važno je imati sopstveni originalni biznis, prepoznatljivost, ali i logo firme čime se ostvaruje brend kompanije. Da bi se izrađivala ova vrsta odevnih predmeta potrebno je ozbiljno razmisliti o projektu koji podrazumeva prvenstveno profil rada u uslovima u kojima naručilac posluje. Prevashodno su važni udobnost, estetski izgled,funkcionalnost poslovnih i radnih uniformi – ističe u razgovoru za Ekonometar Aleksandra Popović.

Aleksandra kaže da se male porodične firme teško odlučuju da učestvuju na tenderima, jer smatra da su uslovi tendera takvi da, praktično, isključuju male firme. Osim toga, iako su kod javnih nabavki u opticaju velika sredstva, uslovi i naplativost su rizični. Zato se firma NAG oslanja uglavnom na rad sa privatnim kompanijama sa velikim brojem zaposlenih. Uspešan posao sa dizajniranjem i izradom uniformi započela je sa firmama VEG, hotel Balkan, Sport Vižn, Zlatiborac, Univereksport, Tehnomanija, DIS, Hom centar, Meridian…Kupci su i mnogi hoteli u Srbiji i regionu. U portfoliju firme NAG Poslovne uniforme d.o.o. nalazi se više od sto zadovoljnih klijenata. Svi oni žele da imaju jedinstven stil odevanja.

– Najlepša i za mene najveće pohvala bile su reči moje majke Nevenke: „Svaka ti čast, prevazišla si me!“ – govori Aleksandra, koja s neskrivenim ponosom i velikim zadovoljstvom ističe najbitniji faktor u poslovanju – da NAG nikome ne duguje, niti ima dužnike.

– Nalazimo se na uzlaznoj putanji. U poslednje tri godine promet nam se iz godine u godinu duplirao, pa su potrebe za dobrim šivačima i krojačima stalne. Da biste bili cenjeni i dobijali poslove neophodna je zdrava komunikacija, znanje, otvoreni i iskreni razgovori, poštovanje rokova, ali i uvažavanje klijenta, kao i svih dogovorenih obaveza – kaže Aleksandra, a suprug Dragan se uključuje u razgovor ocenom da novi zakon o radu, koji se nalazi u pripremi, odgovara privatnim firmama jer omogućava da slobodnije zapošljavaju nove ljude.

Podelite ovaj tekst: