Zoran Milojević: Još godinu i po dana krize

Očekujem da prvi pozitivni kvartal u Americi bude tek u drugoj polovini 2010. A do tada… sve govori ova slika: u vozu kojim dolazim na posao, glavna tema razgovora je – ko je tog ili prethodnog dana izgubio posao. Tužno. Kao da je neko odjedanput ugasio svetlo i – sve je stalo

Zoran Milojević

U SAD će ekonomska kriza trajati još 18 meseci. Očekujem da prvi pozitivni kvartal u Americi bude tek u drugoj polovini 2010. Mi još uvek nismo dotakli dno ove krize i očekujte da će još biti loših vesti. Što se Amerike tiče, nezaposlenost će probiti 10 procenata, što se ovde smatra socijalnom rizom. Dolar mora da oslabi, s obzirom na to da samo štampamo novac a nemamo mnogo pokrića.

Ovako je na pitanje o razmerama finansijske krize u SAD odgovorio Zoran Milojević, potpredsednik za poslovanje na novim tržištima kapitala u brokerskoj ući Ojerbah Grejson (Auerbach Grayson) u Njujorku.

„Građani SAD su najzaduženiji na svetu, a uz to najgore štediše, tako da im se ne piše dobro. Amerika ne proizvodi ništa godinama i sve se svodilo na potrošačko društvo. O tome najbolje ovori ova slika: u vozu kojim dolazim na posao, glavna tema razgovora je  ko je tog ili prethodnog dana izgubio posao. Tužno. Kao da je neko odjedanput ugasio svetlo i – sve je stalo”, kaže Milojević.

U ekskluzivnom intervjuu za Magazin Biznis, Milojević govori i o uticaju finansijske krize na afrički kontinent, pošto Ojerbah Grejson značajan deo svojih poslova ima upravo u afričkim državama.

Opširnije u štampanom izdanju

 

Podelite ovaj tekst: