AMERIČKI I SRPSKI NAUČNICI O SARADNJI U OBLASTI DATA SCIENCE

Beograd će od 26. do 28. avgusta biti domaćin značajnog naučnog skupa – radionice naučnika iz SAD, Srbije i Zapadnog Balkana u oblasti nauke o podacima (Data Science). Zbog činjenice da Ameriku predstavlja više od 50 naučnika i istraživača, koje je odabrala Nacionalna fondacija za nauku SAD (NSF) reč je o jedinstvenom događaju za naučnu zajednicu Srbije i zemalja u okruženju.

Radionica, koja će biti održana u Palati Srbija, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, treba da pokaže kako naša i zemlje regiona mogu da sarađuju sa vodećim naučnicima SAD, posebno u oblasti Data Science koja se danas smatra jednom od ključnih za razvoj nauke u svetu.

„Srbija je još 2010. godine potpisala međudržavni Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, međutim, posle toga nije bilo značajnijih praktičnih koraka. Ova radionica predstavlja prvi veliki iskorak ka mogućoj saradnji naše nauke sa najuticajnijom i najnaprednijom naučnom zajednicom na svetu“, kaže Aleksandra Drecun, predsednica udruženja „Intersection“, koje već nekoliko godina radi na realizaciji ove saradnje.

Američki, srpski i istraživači iz regiona razgovaraće o tome kako da se uspostavi nova saradnja između Data Science, matematike i nauka koje generišu velike količine podataka (Big Data) i koje zahtevaju napredne metode za njihovu obradu. Biće reči i o jačanju mehanizama za saradnju između srpskih istraživačkih institucija i NSF, koja predstavlja najprestižniju instituciju ove vrste, kao i mogućnostima za organizovanje zajedničkih naučnih projekata.

Nacionalna fondacija za nauku (NSF) je nezavisna federalna agencija Sjedinjenih Američkih Država za promociju naučnog napretka. Ona podržava osnovna naučna istraživanja sa godišnjim budžetom od 7,5 milijardi dolara (za 2016. godinu).

Predsedavajući beogradske radionice SAD-Srbija i Zapadni Balkan biće prof. dr Zoran Obradović, direktor Centra za analizu podataka i biomedicinsku informatiku na Univerzitetu Templ u Filadelfiji, SAD.

Organizatori ovog naučnog skupa su Matematički institut SANU, Arheološki institut i Centar za nauku i inovacije Intersection. Detaljan program i lista učesnika dostupni su na sajtu : www.nsfserbia.rs

Podelite ovaj tekst: