Hemomont otvorio pogon u Podgorici

Kompanija Hemomont, prva fabrika lekova u Crnoj Gori, članica Hemofarma i Štada grupe, je otvorila novi pogon za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejova “SNUP” u Podgorici. Pogon, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 5,3 miliona evra, omogućio je dodatno zapošljavanje 30 radnika, a planirana proizvodnja je tri miliona komada sprejova mesečno. U novom postrojenju na 1.700 kvadrata, proizvodiće se sprej za nos za decu i odrasle, koji će se izvoziti na devet inostranih tržišta.

Ronald Zeliger i Milo Đukanović u pogonu SNUP

Snežana Perović, izvršna direktorka Hemomonta, podsetila je da je Hemomont za prethodne 24 godine od male fabrike za proizvodnju osnovnih infuzionih rastvora prerastao u kompaniju koja je lider u farmaceutskoj industriji i jedan od najvećih izvoznika u Crnoj Gori.

„Otvaranje novog pogona zaproizvodnju SNUP-a pokazuje da Hemomont iz godine u godinu nastavlja da raste i napreduje.Ovakve investicije u moderna postrojenja koja predstavljaju najviše svetske standarde, dodatno doprinose pozicioniranju Hemomonta na mapi kvalitetne farmaceutske industrije“, saopštila je Perović.

Pogon su otvorili Milo Đukanović, predsednik Crne Gore i Ronald Zeliger, potpredsednik Štada grupe i generalni direktor Hemofarma, koja je većinski vlasnik Hemomonta.

„Hemofarm jeregionalni centar Štada grupe za tržišta centralne i jugoistočne Evrope i pod svoje vođenje dobio je 13 zemalja, od kojih se čak osam nalaze u Evropskoj uniji. To je, svakako, rezultat našeg dobrog rada, jer su svi proizvodni centri Hemofarma lideri na svojim tržištima: Hemofarm je neprikosnoveni lider u Srbiji, Hemofarm Banjaluka na teritoriji Bosne i Hercegovine, dok je Hemomont dominantan proizvođač na crnogorskom tržištu. Ovo je, takođe, i veliki zalog za budućnost. Štada nam to vraća kontinuiranim investiranjem – od 2006. kada je postala naša matična kuća do danas, Štada je u modernizaciju postrojenja Hemomonta uložila 12,5 miliona evra. Izgradnja pogona za proizvodnju SNUP-a dodatno će osnažiti poziciju Hemomonta i farmaceutske industrije Crne Gore, u čije potencijale mi duboko verujemo“, rekao je je Ronald Zeliger Pored Hemofarma, u vlasničkoj strukturi Hemomonta je i država Crna Gora.

Njegova liderska pozicija u farmaceutskoj industriji potvrđuje da partnerski odnos države i privatnog sektora može biti uspešan, kada se odgovorno posluje.

„Kompanija „Štada“ je prepoznala naše napore u izgradnji stabilnog ekonomskog sistema u kome je moguće sticati profit i nastavlja sa investicijama. Ovog puta ona iznosi 5,3 miliona evra i pored nove tehnologije, donosi Crnoj Gori 30 kvalitetnih proizvodnih radnih mesta. Za našu zemlju svako proizvodno radno mjesto je dragoceno, jer predstavlja doprinos rastu proizvodnje i izvoza, kao i dugoročne održivosti i konkurentnosti crnogorske ekonomije. Ova investicija omogućiće rast proizvodnje i prihoda za oko 50% u 2018. u odnosu na prethodnu godinu. Zato je ona i dalje afirmacija modela u kojem dobijaju i investitor i država. Pozivam uvažene investitore da nastave sa širenjem biznisa u Crnoj Gori, na obostrano dobro“, rekao je predsednik države Milo Đukanović.

Osim novog pogona, Hemomont je predstavio i novi sistem za prečišćavanje otpadnih voda, jedan od prvih takve vrste u Crnoj Gori. Prečišćivač, vredan pola miliona evra, doprineće boljoj zaštiti životne sredine i većoj bezbednosti kompleksa Hemomonta i šireg područja. Ovim potezom Hemomont nastavlja da bude pionir i pokretač nove industrije, kao i jedan od lidera u edukaciji i jačanju svesti o odgovornom odnosu prema životnoj sredini.

Podelite ovaj tekst: