Izabrani najbolji mentori Srbije

Priznanje „MENTOR AWARD 2018“ najuspešnijim mentorima Srbije dodeljeno je u dve kategorije, za zrela preduzeća i za početnike, a najbolji mentor u obe kategorije je Ljiljana Marković, iz Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd 

Nagrađeni mentori

Drugo mesto u kategoriji zrelih predzeća zauzeo je Branko Brković, iz Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije, a u kategoriji start up firmi drugu poziciju osvojila je Milica Čukarić, iz Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Treće mesto u kategoriji zrelih preduzeća dele Nataša Jovanović iz Regionalne razvojne agencije “Zlatibor” i Saša Dedeić, iz Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ koji je zauzeo i treće mesto u kategoriji start up preduzeća.

Dodelu priznanja “Mentor Award 2018”, u organizaciji Razvojne agencije Srbije (RAS) i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), otvorili su Radoš Gazdić, v.d. direktora Razvojne agencija Srbije, Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu privrede Republike Srbije, Takaši Hibino, zamenik šefa predstavništva JICA Balkan kancelarije i  Ana Žegarac, direktor sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije – direktor Projekta.

Srdjan Beljan (RAS), Katarina Obradovic Jovanovic (Ministarstvo privrede),Radoš Gazdic i Ana Žegarac (RAS)

Dodela priznanja obuhvatila je učešće svih mentora iz Srbije, koji su pružili uslugu  mentoringa preduzećima. Na ovaj način mentori su imali priliku da pokažu ne samo projekte na kojima su radili i izazove sa kojima su se susretali već i rešenja koja su primenjivali za konkretne probleme. Razmena ovih iskustava sa terena se pokazala kao najbolji način da se dodatno unapredi rad svih mentora.

Najbolje mentore birali su mentori među sobom, na osnovu podataka o povećanju prodaje, razvoju i inovativnim postignućima u preduzećima koja su obučavali. Priznanja najboljim mentorima dodelili su Takaši Hibino (JICA Balkan), Ana Žegarac (direktor sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije) i Takaši Kimura (JICA konsultant iz Japana).  Dodeli nagrada prisustvovali su i partneri  iz regiona, iz Republike Srpske, Crne Gore, Federacije Bosne i Hercegovine i Makedonije.

”Nakon više od 12 godina realizacije, projekat danas broji 70 obučenih, sertifikovanih mentora iz 16 razvojnih agencija i više od 2000 zadovoljnih korisnika. Rezultati analiza su pokazali da je u svim tim kompanijama mentoring doprineo povećanju broja zaposlenih za 10 odsto, povećanju ukupnih prihoda za više od 15 odsto, a nakon evaluacije svih korisnika  98 odsto je onih koji se izjašnjavaju da bi uslugu koristili ponovo. Projekat je prilično razvijen, ali moramo stalno da radimo na promociji dobrih rezultata i dobre prakse i to od strane kompanija koje su kroz ovaj projekat imale na raspolaganju 25 sati besplatnog mentoringa za startap-ove ili 50 sati za zrela preduzeća. Na taj način ćemo zainteresovati i nova preduzeća da se prijave. Samo u ovoj godini iz programa RAS-a i Programa standardizovanog seta usluga, Ministarstva privrede imaćemo više od 400 novih korisnika”, izjavila je Ana Žegarac, direktor sektora za međunarodnu saradnju RAS.

Uručenje priznanja i dvodnevni skup, koji je održan 6. i 7. juna, deo je projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama zapadnog Balkana“, koji RAS realizuje više od 12 godina sa JICA, uz podršku  Ministarstva privrede Srbije. Tom prilikom dodeljeni su sertifikati i za 14 novih mentora, koji su obučeni u ovoj godini.

Podelite ovaj tekst: