Sedam godina poslovanja Nestlé fabrike u Surčinu

Za sedam godina poslovanja, Nestlé fabrika u Surčinu postala jedna od najefikasnijih Nestlé fabrika sa visokim performansama, koja osim što snabdeva region, izvozi i u evropske zemlje

Jana Mihailova

Prehrambena industrija ima veliku ulogu u stvaranju prehrambenih navika, i zato je važno da osluškuje i odgovara na zahteve potrošača koji danas traže proizvode sa smanjenim udelom šećera, soli, zasićenih masti i većom količinom poželjnih namirnica, kao što su vlakna, voće i povrće, vitamini i minerali. Kako bi uspela u tome, potrebna je i šira podrška ostalih kompanija, zdravstvenih institucija i javnosti, zaključak je panela o najnovijim trendovima u svetskoj prehrambenoj industriji, organizovanog u fabrici kompanije Nestlé u Surčinu.

„Fabrika u Surčinu je deo Nestlé porodice od 2011. godine i velika pažnja je od tada usmerena na njenu modernizaciju i usklađivanje sa Nestlé standardima proizvodnje, bezbednosti na radu i zaštite životne sredine. Od tada do danas, kompanija je u postrojenja i opremu, kao i razvoj proizvoda uložila više od 12,5 miliona evra. Iz fabrike je izašlo više od 55.000 tona proizvoda, a u njoj je kreirano 2.100 recepata u okviru kulinarskog, konditorskog i portfolija napitaka. Fabrika u Surčinu trenutno, osim što visokokvalitetnim proizvodima opslužuje 22 miliona ljudi iz regiona Adriatic, izvozi na tržišta Austrije, Nemačke i baltičkih zemalja, s planovima za dalje širenje izvoza, a trenutno se 50 odsto ukupne proizvodnje fabrike izvozi u region i šire“, istakla je Tanja Žigić, menadžer Nestlé fabrike u Surčinu.

Fabrika trenutno većinskim delom proizvodi artikle iz Nestlé kulinarskog asortimana – THOMY majoneze, MAGGI i C supe, Začin C, i u potpunosti je prilagođena da prati Nestlé u nastojanjima da kreira zdravije i ukusnije proizvode.

Jedna od javnih obaveza kompanije je i da do 2020. godine celokupan kulinarski asortiman uskladi sa konceptom „Jednostavno dobro“, koji podrazumeva da proizvodi sadrže samo jednostavne sastojke koje potrošači prepoznaju i vole, poput onih koje mogu da nađu u svom kuhinjskom ormariću.

Sa panela

„Nastavljamo s unapređenjem Nestlé kulinarskog asortimana supa i majoneza. Naš cilj je da unapredimo čitav kulinarski asortiman do 2020. godine tako što uklanjamo sastojke koji su potrošačima nedovoljno poznati i zamenjujemo ih onim koje mogu da pronađu u svojim kuhinjama, koje znaju i vole. Do sada smo renovirali 80 odsto asortimana dostupnog u regionu i obavezali se da će do 2020. godine svi naši MAGGI i C proizvodi pored smanjenja udela soli, šećera i zasićenih masnih kiselina biti bez veštačkih boja, a sa povećanom količinom celih žitarica, povrća, mahunarki i semenki. Na taj način želimo da pružimo inspiraciju potrošačima za ukusnija i zdravija jela“, rekla je Renata Matusinović, izvršna direktorka divizije Hrana za jugoistočnu Evropu kompanije Nestlé.

Pored renoviranja proizvoda, kompanija Nestlé doprinosi i razvoju lokalne zajednice koz saradnje sa stručnom zajednicom, partnerima, a sve kako bi edukovala potrošače o pravilnoj ishrani.

„Kada je reč o tome šta Nestlé radi u lokalnoj zajednici, s ponosom možemo reći da u saradnji sa Savezom za školski sport već sedam godina sprovodimo program ’Zdravo Rastimo’, u okviru kog je više od 25.000 đaka sedmih razreda u Srbiji učilo o značaju pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Dodatno, pomažemo lokalnim zajednicama kroz zapošljavanje i osposobljavanje mladih do 30 godina za tržište rada. U poslednje tri godine u regionu smo zaposlili 117 mladih. Redovno radimo sa zdravstvenim radnicima iz regiona, njih 7.500 prosečno godišnje, s kojim delimo najnovija naučna saznanja kada je reč o ishrani“, rekla je Jana Mihailova, regionalna direktorka za tržišta jugoistočne Evrope kompanije Nestlé.

Petar Veselinov

Petar Veselinov, direktor prodaje i nabavke kompanije „Geneza“, glavnog lokalnog snabdevača sušenog povrća i začina fabrike Surčin za kulinarski asortiman, izjavio je kako sa 20 odsto svoje ukupne proizvodnje snabdevaju fabriku svojim proizvodima: „Geneza ima implementirane sertifikate ISO 22000, HCCP, GMP, Smeta i Sedex, kao i košer i halal, što je kompaniji poput Nestlé-a veoma bitno. Trenutno smo u procesu dobijanja sertifikata organske proizvodnje. Sve ovo doprinosi maksimalnoj garanciji bezbednosti proizvoda, kao i proizvodnji zdrave hrane i ovo je najjača karika koja nas povezuje u lancu proizvodnje ’od njive do trpeze’“.

Na panelu su učestvovale i Nevena Obradović, prehrambeni tehnolog fabrike Surčin, koja je istakla kako je za kreiranje novog proizvoda potrebno od sedam meseci do jedne godine, kao i Koraljka Novina Brkić, Nestlé nutricionistkinja, koja se osvrnula na budućnost hrane:

„Postoje tri velika trenda koji utiču na ono što ćemo jesti u budućnosti – sve veće razumevanje veze hrane i genetike, veća povezanost medicine i hrane u smislu prevencije, koja vodi ka personalizovanoj ishrani, kao i inovacije u tehnologijama proizvodnje, ali i sastojcima kao što su zamene za so i šećer. Nestlé u svim ovim područjima ima itekako šta da kaže, jer smo oduvek bili pioniri u oblasti ishrane, nutricionizma i tehnologije“.

S najvećom naučno-istraživačkom mrežom u prehrambenoj industriji, kompanija Nestlé ima ekspertizu o hrani i nastaviće i dalje da stvara proizvode koji odgovaraju na želje i preferencije potrošača, a sve kako bi doprinela da oni budu srećniji i zdraviji.

Podelite ovaj tekst: