UniCredit potpisnik Povelje o položaju žena u finansijskom sektoru

Danas je UniCredit objavio da je potpisao Povelju o položaju žena u finansijskom sektoru, dokument britanskog Ministarstva finansija, čime se obavezao na svoju punu podršku nastojanjima da se među pružaocima finansijskih usluga u Velikoj Britaniji i ostatku sveta poveća rodna različitost. Opredeljenje za ovu inicijativu je deo Akcionog plana za različitost koji postoji na nivou čitave UniCredit Grupe i u sklopu kojeg je banka već preduzela odlučne korake u cilju ravnomerne raspodele svojih zaposlenih prema rodu, na svim nivoima. U okviru prihvatanja ove Povelje, UniCredit još radi na konkretnim internim ciljevima za postizanje rodne različitosti i oni će biti potvrđeni u septembru 2018.

Žan Pjer Mustije, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Grupe, nakon usvajanja Povelje je rekao: „Različitost i rodna ravnopravnost su prioriteti UniCredita i veoma smo ponosni na visok nivo rodne ravnopravnosti koji smo postigli. Aktivno radimo na tome da obezbedimo radno okruženje koje se oslanja na međusobno poštovanje i kontinuirano učenje u skladu sa našom kulturom „Jedne banke, jednog UniCredita“. Težimo tome da postanemo jedan od najboljih poslodavaca u evropskom finansijskom sektoru. Da bismo postigli naš cilj, jasno nam je da je neophodno da stalno ulažemo u različitost i rodnu ravnopravnost.“

UniCredit je na nivou čitave Grupe 2017. godine pokrenuo svoj Akcioni plan za različitost koji se fokusira na razvijanje i podsticanje različitosti na svim nivoima kroz konkretne inicijative u vezi sa: zapošljavanjem i talentima, profesionalnim razvojem, naknadama za rad, ravnotežom između privatnog i poslovnog života zaposlenih, informisanjem i edukacijom. Od 2008. godine, kada je banka potpisala Zajedničku deklaraciju o jednakim mogućnostima i nediskriminaciji, UniCredit istrajno radi na povećanju različitosti svojih zaposlenih i ravnomernoj rodnoj zastupljenosti. UniCredit je svoj Program za rodnu ravnopravnost pokrenuo 2011. godine, a 2013. je banka uvela Globalnu politiku jednakosti i proces praćenja koji uključuje i kontrolnu ploču.

Pored toga, banka se 2015. godine pridružila Klubu 30% (30% Club) koji želi veću zastupljenost žena u odborima 100 vodećih kompanija kojima se trguje na Londonskoj berzi. Takođe je potpisnica Načela za jačanje žena kako bi dodatno pojačala svoju opredeljenost za ravnomerniju raspodelu zaposlenih prema rodu na svim nivoima i za promociju ženskih talenata. Konačno, u novembru 2017. UniCredit je sa Evropskim radničkim većem potpisao novu zajedničku Deklaraciju o ravnoteži između privatnog i poslovnog života, potvrđujući važnost poštovanja svojih zaposlenih.

Što se tiče praćenja napretka u ovome području, UniCredit trenutno dva puta godišnje proverava zastupljenost žena u svojoj organizacijskoj hijerarhiji na razini Grupe kroz svoju Kontrolnu ploču za rodnu ravnotežu. Osim toga, podaci o strukturi UniCreditovih zaposlenih godišnje se objavljuju u Objedinjenom izveštaju UniCredit Grupe.

Podelite ovaj tekst: