Za sistem dualnog obrazovanja zainteresovano 600 kompanija

Nastava u 84 srednje škole u Srbiji realizuje se kroz bar jedan, od ukupno 32 dualna obrazovna profila, a 23 odsto škola uključeno je u dualni obrazovni sistem, koji će početi da se primenjujue od školske 2019/2020. godine, istaknuto je na konferenciji „Dualno obrazovanje u Srbiji 2018: tekući rezultati i budući izazovi”, u organizaciji Švajcarsko-srpske trgovinske komore. 

Sa skupa u organizaciji Švajcarsko-srpske trgovinske komore

U ovoj školskoj godini uvedeno je 12 novih profila u skladu sa potrebama tržišta rada, u oblastima informacionih tehnologija, mašinstva, građevine, proizvodnje i prerade hrane, hotelijerstva i turizma i drugih oblasti. Još jedan važan korak je Pravilnik o učeničkim zadrugama, prema kojem škola može da osnuje učeničku zadrugu da bi razvila pozitivan odnos učenika prema radu i profesionalnu orijentaciju, povezala procese nastava sa praksom u preduzećima, razvila svest o odgovornosti učenika za preuzete obaveze, kao i pozitivan odnos prema timskom radu i preduzetništvu.

„Prilikom kreiranja Nacionalnog modela dualnog obrazovanja, švajcarski sistem predstavljao je uzor u formulisanju modela prilagođenog uslovima u Srbiji i imamo veliku podršku Švajcarske u implementaciji ovog sistema, u vidu zajedničkih projekata. Ministarstvo prosvete, u saradnji sa domaćim i stranim partnerima izrađuje metodologiju za implementaciju dualnog obrazovanja i okvira za monitoring i evaluaciju,” rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Mladen Šarčević

Svi obrazovni profili usklađeni su sa standardom kvalifikacije, planom i programom nastave i učenja

Dr Ursula Renold, šef Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta, pri Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu, jedini je međunarodni počasni član Komisije Vlade Srbije za dualno obrazovanje.

„Sa iskustvom koje sam stekla radeći u 20 zemalja u Srbiji je ostvaren brz napredak. Jedna od organizacija koja tome doprinosi je Švajcarsko-srpska trgovinska komora, a srž našeg plana je da se utvrde odgovornosti svake interesne strane u procesu. Neophodne su dobro organizovane institucije, spremne za saradnju, a treba razumeti i ulogu kompanija i prednosti koje njima ovakav sistem donosi. Institucije, poslodavci i udruženja moraju da sarađuju u ovom procesu“, naglasila je dr Renold.

Dualnim obrazovanjem obuhvaćeno je 4.500 učenika, a ove školske godine 3.500 đaka upisano je u dualne obrazovne profile. Oko 600 kompanija zainteresovano je da se u njihovim objektima realizuje učenje kroz rad, za učenike koji su upisali dualne obrazovne profile.

„Uvođenjem autohtonog modela dualnog obrazovanja, a uz osvrt na modele prepoznatih lidera u Evropi, sistema iz Švajcarske, Austrije i Nemačke, konačno smo kao zemlja traženih kadrova dobili upotpunjenje profilnih kapaciteta. To će omogućiti kvalitetnu zapošljivost srpskih mladih kadrova, pružiti priliku privrednicima da lakše nađu saradnike za projekte, daće šansu mladima da ne odlaze u svet, već ostanu u zemlji koja im daje više šansi za profesionalni razvoj i egzistenciju nego ranije,“ objasnio je Majo Mićović, predsednik Švajcarsko-srpske trgovinske komore.

Filip Ge

Švajcarsko-srpska trgovinska komora zadovoljna je dosadašnjom ulogom aktivnog saradnika Ministarstva prosvete i Privredne komore Srbije (PKS), ambasade Švajcarske i drugih značajnih aktera ovog projekta.

Njegova ekselencija Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori rekao je da će ta zemlja ostati posvećena promociji zapošljavanja mladih u Srbiji, sa oko devet miliona evra ulaganja u naredne četiri godine. Pored ovih sredstava, Švajcarska nudi ekspertizu i know-how za podršku reformama u Srbiji.

„Veoma smo posvećeni tome da budemo deo pozitivnih promena u Srbiji“, rekao je Ge.

Marko Čadež, predsednik PKS istakao je nemerljivu ulogu stručnjaka iz Švajcarske u ovom poduhvatu.

Podelite ovaj tekst: