ABDELKADER MESDUA, AMBASADOR ALŽIRA: Srpske firme i srpski proizvodi su dobrodošli

Alžirska vlada će u narednih pet godina uložiti 150 milijardi dolara u infrastrukturu, puteve, brane, mostove, biće izgrađeno milion stanova, bolnica, škola… Srpski privrednici, koje je predvodio Mlađan Dinkić, prilikom nedavne posete Alžiru, ohrabrivani su da učestvuju u tom velikom investicionom ciklusu

Abdelkader Mesdua

Еkonomski odnosi Srbije i Alžira nisu dovoljno jaki iz najmanje tri razloga, ocenio je u intervjuu za Magazin Biznis Abdelkader Mesdua, ambasador Alžira u Beogradu. Prvo, veze između naše dve zemlje prekinute su pre dvadeset godina, zbog promena kroz koje smo odvojeno prolazili. Drugo, mnoge srpske kompanije koje su poslovale u Alžiru i bile na dobrom glasu u doba stare Jugoslavije, danas više ne postoje na našem tržištu. Treće, ekonomski sporazumi koje su pre nekoliko godina potpisale naše zemlje su zastareli i treba ih ponovo pogledati i „osvežiti“, ocenjuje naš sagovornik koji se nada da će se u srpsko-alžirskim ekonomskim odnosima ponovo emitovati repriza bolje prošlosti:

– Osamdesetih godina naša trgovinska saradnja na godišnjem nivou dostizala je 500 miliona dolara. Prošle godine jedva da smo zabeležili 23 miliona dolara u međusobnoj trgovini, što je čak 20 puta manje nego osamdesetih. Ali, ja sam optimista. Situacija može da se promeni i ja očekujem pozitivne rezultate u vrlo bliskoj budućnosti – kaže ambasador Abdelkader Mesdua.

• Imate li neku sugestiju za našu vladu?

– Verujem da će jaki politički odnosi doprineti jačanju naših ekonomskih odnosa. Već dve godine postoji mešovita komisija Srbije i Alžira čiji je to cilj. Na poslednjem sastanku održanom u novembru prošle godine, potpisano je nekoliko sporazuma o saradnji u raznim sektorima i dogovoreno da se još neke oblasti prilagode promenama koje su se desile i jednoj i drugoj zemlji. Jer, mi sada, zbog višedecenijske pauze u saradnji, moramo ponovo da izgrađujemo pokidane veze. Iz političkog ugla gledano, naši odnosi su odlični. Alžir podržava Srbiju po pitanju Kosova. Jednostrano proglašenje nezavisnosti vidimo kao secesiju i smatramo da suverenitet i teritorijalni integritet Srbije ne sme biti ugrožen.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: