SA PUTA PO BAVARSKOJ: Raskošni dvorci i danas zarađuju

Ekstravagantni kralj Ludvig II gradio je u drugoj polovini XVIII stoleća dvorce iz bajke, bespoštedno trošeći ogromne sume novca, državnog i porodičnog bogatstva dinastije Vitelsbah. Bavarska danas ubire velike prihode od više miliona turista iz celog sveta koji posećuju upravo ove dvorce

Dvorac Noešvanštajn

I kad biste samo tranzitno prokrstarili nemačkim saobraćajnicama, u vaša sećanja bi se urezala mreža najkvalitetnijih puteva sa obaveznom zaštitom od klizišta i buke od koje meštane sela i većih naselja štite visoke ograde. One su često oslikane, što je samo još jedan dokaz da se vredni Nemci brinu o zdravom i ugodnom životu. Kad imamo u vidu da su putevi i obavezna infrastruktura najjači znak koji svedoči o stepenu privrednog razvoja države koja ih poseduje, Nemačka je, nesumnjivo, jedna od najbogatijih zemalja sveta.

Milioni turista

Bavarska je privredno najjača regija nemačke države koja, kao i ostale regije, ima status nezavisnih federalnih jedinica. Otkrili smo njenu čarobnu prirodu obilazeći barokne dvorce iz doba kralja Ludviga II, što je ostavilo snažan utisak ne samo uređene i organizovane države Bavarske sa 12,5 miliona stanovnika, već i posednika dragocenog kulturnog, umetničkog i istorijskog blaga.

Zavodljiva lepota prirode, sa nepreglednim dolinama zelene trave, ekološki besprekorno održavane i visoki planinski vrhovi – sve to čini da se milioni turista iz celog sveta upućuju u toku cele godine upravo u Bavarsku.

Reke, uređeni kanali, bezbroj jezera, od kojih neka podsećaju na more, čine da Bavarska zaista jeste jedna od najprivlačnijih destinacija i srpskih turista. Turizam u koji se mnogo ulaže, osim teške industrije, posebno automobilske, jedna je od najznačajnijih stavki u budžetu Bavarske.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: