MIODRAG BABIĆ, HEMOFARM: Nema recepta koji garantovano vodi ka uspehu

Država bi morala da ima sluha i da pokuša da pronađe rešenja bar za deo problema koji muče srpsku privredu. Zastoj stranih ulaganja imamo upravo zato što nema razvojne strategije. Nedostatak strategije, uz glomazan i trom administrativni aparat, nedostatak zakona kojima se uređuju određeni, pre svega, vlasnički odnosi, stvara visok stepen nesigurnosti

Miodrag Babić

Kako komentarišete najnoviji predlog da privrednici upravljaju, u različitim modalitetima, neuspešnim kompanijama – glasilo je pitanje koje smo postavili Miodragu Babiću, predsedniku Upravnog odbora Hemofarma. Diplomatski odgovor je glasio:

– To je vrlo kompleksno pitanje koje traži detaljnu razradu i donošenje pravila po kojima bi mogao jedan takav koncept da funkcioniše, a da ne izazove sumnje i sporenja, kojima smo mi u Srbiji vrlo skloni – rekao je Babić.

Nema sumnje da treba verovati u procenu jednog od najuspešnijih srpskih biznismena. Najbolji dokaz za to je višegodišnje uspešno upravljanje vršačkom farmaceutskom kompanijom koja krajem maja ove godine obeležava pola veka postojanja i poslovanja. U razgovoru za Magazin Biznis Miodrag Babić govori o tom uspešnom putu dugom pet decenija, ali i o ekonomskoj situaciji u Srbiji i o aktuelnim problemima.

• Kako ocenjujete prvih 50 godina Hemofarma?

– Najkraće rečeno – jedan izuzetno ekspanzivan razvoj, posebno u drugoj polovini. Hemofarm je iz jedne male fabrike od 800 kvadratnih metara izrastao u multinacionalnu kompaniju sa proizvodnim kompleksom u Vršcu i fabrikama u Dubovcu, Šapcu, Podgorici, Banjaluci i ruskom gradu Obninsku, sa firmama i predstavništvima u mnogim gradovima sveta. Pre dve decenije godišnja proizvodnja je bila osam miliona pakovanja, a to danas proizvedemo za 15 dana! Prvi izvoz Hemofarm je zabeležio 1974., a prošle godine smo prvi put više od 50 odsto proizvodnje plasirali upravo kroz izvoz. Uz to, držimo lidersku poziciju u zemlji, najveći smo izvoznik lekova i među prvih deset izvoznika ukupno gledano. Hemofarm je počeo sa 30 zaposlenih, kada sam došao 1982. bilo nas je 300, a sada deset puta više.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: