ANA GOVEDARICA: Svi imamo isti cilj – unapređenje zdravstvenog sistema

Država mora naročitu pažnju da posveti tzv. bolničkim lekovima. Mnoge države, ekonomske snage slične Srbiji, imaju težak zadatak da obezbede pacijentima najefikasnije terapije, ali nikada ne prestaju da, u okviru svojih moći, liste terapija unapređuju i dopunjuju

Ana Govedarica

Ključ uspeha svakog zdravstvenog sistema je upravljanje sredstvima. Ulaganje u zdravstvo mora da prati rast bruto domaćeg proizvoda – kaže Ana Govedarica, generalna direktorka farmaceutske kompanije Roš (Roche) Srbija, u razgovoru za Magazin Biznis i naglašava da je naš zdravstveni sistem veoma kompleksan i veliki: uz značajan segment javnog zdravstva sa velikim brojem zaposlenih, tu je i rastuće privatno zdravstvo.

– Lekovi su samo jedan deo te slike. Država mora naročitu pažnju da posveti tzv. bolničkim lekovima. Lista lekova koji su dostupni pacijentima u Srbiji, nažalost, nije ni približno duga kao u razvijenijim zemljama i na njenom unapređenju treba u kontinuitetu raditi. Mnoge države, ekonomske snage slične Srbiji, imaju težak zadatak da obezbede pacijentima najefikasnije terapije, ali nikada ne prestaju da, u okviru svojih moći, liste terapija unapređuju i dopunjuju.

• U prošlih nekoliko godina Srbija je zaostajala u uvođenju inovativnih lekova. Krajem prošle i početkom ove godine došlo je do izvesnih promena i počelo je uvođenje pojedinih lekova. Kako ocenjujete tu situaciju i šta to znači za kompaniju Roche?

– Nakon duže pauze, inoviranje pozitivne liste lekova je izuzetno pozitivna promena i nastala je usled uspostavljenog procesa stavljanja leka na listu i dijaloga između Fonda zdravstvenog osiguranja i proizvođača lekova. Ključnu reč imala je struka koja daje mišljenje o svakom leku koji je kandidat za stavljanje na tzv. pozitivnu listu i koja predlaže centralnoj stručnoj komisiji Fonda koji lekovi i oblasti moraju biti razmatrani. Centralna komisija u skladu sa raspoloživim sredstvima predlaže koji su to lekovi koji zaslužuju da se nađu na listi.

Nakon toga usledili su pregovori farmaceutskih kompanija i Fonda i odnose se na sklapanje posebnih ugovora kojima će se podeliti teret troškova pružanja najsavremenijih terapijskih rešenja. Krajnji rezultat napora svih učesnika u ovom procesu biće kvalitetnija zdravstvena usluga.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OBELEŽEN SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE – 5. JUN: Priroda i čovek – sinergija odgovornog sveta
  • POSLOVNI BAROMETAR KOMPANIJE KRESTON MDM: Trgovina i dalje najprivlačnija
  • DOMINO EFEKAT SA DUVANSKE NA DRUGE INDUSTRIJE Danas duvan, a sutra čokolade, pića, hrana
  • MOBILNA BIOMETRIJA U FINANSIJSKIM USLUGAMA – OKVIR OD PET FAKTORA: Novo istraživanje Mastercarda i Oksforda
  • MENADŽERSKI VODIČ: Umetnost oslobađanja suvišnih stvari
  • POSLOVNA SAZNANJA: Zdrav razum
  • SAVREMENE TEHNOLOGIJE I DIGITALNO BANKARSTVO Utakmica između nteh kompanija i banaka
  • DR ISAK ADIŽES: UPRAVLJANJE PROMENAMA (1): Kako da razlikujem pravi problem i rešenje od pogrešnih
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2017.
Podelite ovaj tekst: