IZVEŠTAJ O POSLOVANJU GENERALI CEE HOLDINGA: Dalje jačanje na tržištu CEE regiona

U Generali Grupi predviđaju stabilan rast zemalja centralne i istočne Evrope, među kojima je i Srbija. Stoga će jačati i svoje pozicije na tim tržištima, a kako kažu, postoji potencijal i za akvizicije u budućnosti. Generali je među prva tri osiguravača u Češkoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj, dok su na ostalim tržištima dobro pozicionirani

Gregor Pilgram, Lućijano Ćirina, Filip Donet i Miroslav Singer

Strateško opredeljenje Generali Grupe jeste da jača poziciju u zemljama centralne i istočne Evrope, iako su ranije odlučili da napuste 13 tržišta. Među njima nije nijedna zemlja iz CEE regiona, potvrdili su na godišnjoj konferenciji, održanoj u Veneciji 31. maja, za novinare iz regiona centralne i istočne Evrope.

– Radije bismo da budemo jaki u manje zemalja, nego slabi u mnogo zemalja. Zbog toga smo odlučili da prodamo poslovanje u 13 zemalja koje u ukupnoj premiji učestvuju sa svega pet odsto, a u neto rezultatu sa nula odsto, što znači da te kompanije nisu profitabilne – rekao je Filip Donet (Philippe Donnet), prvi čovek Generali Grupe, u svom uvodnom izlaganju.

Lućijano Ćirina (Luciano Cirina), izvršni direktor Generali CEE holdinga, u koji je uključeno deset tržišta centralnoistočnog regiona na kojima posluje italijanski osiguravač, naglasio je da snažno veruju u ovaj region te da ga praktično smatraju „domaćim tržištem“.

– U ovim zemljama vidimo dinamičan razvoj ekonomije i očekujemo stabilan rast. Svesni smo da to neće biti “mega” rast kao u Aziji, ali će svakako biti stabilan u svim zemljama. Za nas su zemlje CEE regiona jaka baza i nijedno tržište nećemo napustiti – istakao je Ćirina.

Generali je u zemljama ove regije u prošloj godini prikupio 3,033 milijarde evra premije što je jedan odsto više u odnosu na 2015, a pet odsto ukupne premije Grupe. Neživotna osiguranja učestvuju sa 67 odsto, a životna sa 33 odsto u premiji. Osim toga, operativni rezultat bio je 461 milion evra (4,5 odsto više u odnosu na 2015. godinu), što je 10 odsto ukupno ostvarenog operativnog profita cele Grupe.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OBELEŽEN SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE – 5. JUN: Priroda i čovek – sinergija odgovornog sveta
  • POSLOVNI BAROMETAR KOMPANIJE KRESTON MDM: Trgovina i dalje najprivlačnija
  • DOMINO EFEKAT SA DUVANSKE NA DRUGE INDUSTRIJE Danas duvan, a sutra čokolade, pića, hrana
  • MOBILNA BIOMETRIJA U FINANSIJSKIM USLUGAMA – OKVIR OD PET FAKTORA: Novo istraživanje Mastercarda i Oksforda
  • MENADŽERSKI VODIČ: Umetnost oslobađanja suvišnih stvari
  • POSLOVNA SAZNANJA: Zdrav razum
  • SAVREMENE TEHNOLOGIJE I DIGITALNO BANKARSTVO Utakmica između nteh kompanija i banaka
  • DR ISAK ADIŽES: UPRAVLJANJE PROMENAMA (1): Kako da razlikujem pravi problem i rešenje od pogrešnih
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2017.
Podelite ovaj tekst: