EVROPSKI NOVINARSKI KONGRES U BEČU, U ZNAKU DRUŠTVENIH MREŽA: Strah od lažnih vesti sa Fejsbuka

Kao nikad ranije, ovogodišnjim kongresom je “kružio bauk” Fejsbuka, pa su toj temi mnogi od dvadesetak govornika i učesnici nekoliko panel rasprava, posvetili dosta vremena. Svi su ukazivali na manipulacije i lažne informacije koje se lansiraju preko društvenih mreža, uz naglasak da rešenje za izlaz iz problema nema niko, pa ni sam osnivač Mark Zakerberg

Kongresu u Beču prisustvovalo je oko 500 medijskih poslenika

Društvene mreže odavno nisu platforme koje služe samo za zabavu, već su mediji kao i svi ostali, štampani i elektronski, s tim što su još i brži i masovniji. Tim više i postoji opasnost od širenja lažnih vesti i spinovanja putem Fejsbuka, čije je sadržaje nemoguće kontrolisati, kao što je nemoguće zaštititi se od zloupotreba. Postojeća regulativa na državnom i međunarodnom nivou ne može da reši probleme loših efekata društvenih mreža i moramo da pronađemo algoritam kako dalje.

Prethodne ocene su dominirale ovogodišnjim Evropskim novinarskim kongresom (European Newspaper Congress) koji je u maju održan u Beču (22. i 23. maja), u organizaciji porodične kompanije Johana Oberauera, uz podršku brojnih multinacionalnih kompanija, među kojima je i Japan Tobacco International (JTI). Kao nikad ranije, ovogodišnjim kongresom je “kružio bauk” Fejsbuka, pa su toj temi mnogi od dvadesetak govornika i učesnici nekoliko panel rasprava, posvetili dosta vremena. Svi su ukazivali na manipulacije i lažne informacije koje se lansiraju preko društvenih mreža, uz naglasak da rešenje za izlaz iz problema nema niko, pa ni sam osnivač Mark Zakerberg (Zuckerberg).

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OBELEŽEN SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE – 5. JUN: Priroda i čovek – sinergija odgovornog sveta
  • POSLOVNI BAROMETAR KOMPANIJE KRESTON MDM: Trgovina i dalje najprivlačnija
  • DOMINO EFEKAT SA DUVANSKE NA DRUGE INDUSTRIJE Danas duvan, a sutra čokolade, pića, hrana
  • MOBILNA BIOMETRIJA U FINANSIJSKIM USLUGAMA – OKVIR OD PET FAKTORA: Novo istraživanje Mastercarda i Oksforda
  • MENADŽERSKI VODIČ: Umetnost oslobađanja suvišnih stvari
  • POSLOVNA SAZNANJA: Zdrav razum
  • SAVREMENE TEHNOLOGIJE I DIGITALNO BANKARSTVO Utakmica između nteh kompanija i banaka
  • DR ISAK ADIŽES: UPRAVLJANJE PROMENAMA (1): Kako da razlikujem pravi problem i rešenje od pogrešnih
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2017.
Podelite ovaj tekst: