ISKOSA GLEDANO: Moj lekar na kompjuteru

Molim Ministarstvo zdravlja Republike Srbije da ovaj tekst shvati ozbiljno, ma koliko se ja trudila da ga učinim smešnim. Isključivo zbog jednog od ključnih pravila novinarstva: tekst može da ima mnoge mane, ali jednu nikako ne sme, ne sme da bude dosadan.

Piše: Ruža Ćirković

Elem, retko idem kod lekara, a duuugo plaćam zdravstveno osiguranje. Zbog prvog nisam baš najbolje u toku sa tim koliko je organizacija zdravstva napredovala unazad od vremena kad sam se ja zaposlila pa do danas. A zbog drugog, očekujem da, kad retko odem kod lekara, imam zasluženi tretman.

I tako, odem kod lekara opšte prakse da uzmem uput za laboratorijske kontrole. U davna, davna vremena, uzmem knjižicu, pa pravo kod doktorke Dragane, malo sačekam i završim posao istog dana. Kažem davna su to vremena bila, danas je sve kompjuterizovano. Zakažu mi pregled za dva dana. Skupljam živce putem od ambulante do kuće. I kroz dva dana isto tako dok idem nazad. Doktorka sedi za kompjuterom. Uputi se sada šalju kompjuterski pravo u laboratoriju. Ljubazna je i komunikativna. Site se ispričamo dok se ona onako bori s kompjuterom. Reč po reč, doktorka me, valjda da ubijemo vreme, dok se kompjuter zabavlja, pita: kakav vam je pritisak? Pojma nemam, kažem, izmerite mi. Tu se doktorka, sva zagnjurena u onaj kompjuter, ozari. E to će sestra, kaže. Sestre ništa ne rade.

Tek posle mi je palo na pamet da bi pritisak trebalo da mi izmeri lekar, ali toga sam se setila tek pošto sam iz smehotresne faze prešla u fazu ogorčenosti.

Idite u ambulantu pravo, ona crna je moja sestra, kaže doktorka. Krenem. E, čekajte, kaže doktorka, da ponesete aparat. Spodbijem onaj aparat, pa preko cele ambulante, nađem sestru. Ona sedi i razgovara s drugom sestrom. Zaprepasti se: ja da merim pritisak? Rekla doktorka, kažem. Ali ja nemam aparat, pronalazi ona srećan izgovor. Ali imam ja, kažem i izvlačim aparat ispod ruke.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OBELEŽEN SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE – 5. JUN: Priroda i čovek – sinergija odgovornog sveta
  • POSLOVNI BAROMETAR KOMPANIJE KRESTON MDM: Trgovina i dalje najprivlačnija
  • DOMINO EFEKAT SA DUVANSKE NA DRUGE INDUSTRIJE Danas duvan, a sutra čokolade, pića, hrana
  • MOBILNA BIOMETRIJA U FINANSIJSKIM USLUGAMA – OKVIR OD PET FAKTORA: Novo istraživanje Mastercarda i Oksforda
  • MENADŽERSKI VODIČ: Umetnost oslobađanja suvišnih stvari
  • POSLOVNA SAZNANJA: Zdrav razum
  • SAVREMENE TEHNOLOGIJE I DIGITALNO BANKARSTVO Utakmica između nteh kompanija i banaka
  • DR ISAK ADIŽES: UPRAVLJANJE PROMENAMA (1): Kako da razlikujem pravi problem i rešenje od pogrešnih
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2017.
Podelite ovaj tekst: