Београдске тикве стигле до Мексика

Жене амбасадора, и када напусте Београд, наручују осликане тикве Валентине Липовац. Омиљени мотив јој је стилизована кружна шара која подсећа на ћилим

beogradske-tikve-stigle-do-meksikaКада јој је дозлогрдило да и даље чека на посао оператера, који и ако би добила може да ради само привремено тј. не би била у сталном радном односу, Валентина Липовац из Београда решила је да слободно време креативно искористи. Вратила се љубави из младости – сликању.

Иако не може да прежали, како каже, што бар није пробала да упише ликовну академију, таленат јој не мањка. Напротив. Њене осликане тикве обишле су Европу. А могу се видети и наручити и на сајту Сувенира Србије.

– Почела сам пре шест година да осликавам тикве. Одлучила сам се баш за њих, јер нисам имала ни галерију, ни атеље, нити било какав други већи простор где бих могла да поставим штафелај. Имала сам само кухињу и терасу на којој и сада радим током лета. Пошто тикве заузимају минималан простор, избор је пао управо на њих – прича Валентина.

Имала је среће да их врло брзо пронађе. Код сељака на Каленићу. Инспирисана српским везом, шарама пиротских ћилима и етнодетаљима, почела је да слика. Требало јој је само мало времена да испроба које боје су постојане, како би тикве и после обраде остале исте.

Добро место у центру града

Стакленац на Тргу Републике готово да зјапи празан, а управо би тај простор могао да се искористи за продају сувенира. Граду би добро дошло да неко одржава ту зграду, а онима који живе од овог посла као ја, да зараде који динар, прича Валентина.
Наша саговорница очекује да ће посла убудуће бити више. За сада успева да покрије трошкове куповине и обраде тикава и њихово бојење. Проблем је једино што је све мање оних који узгајају тикве.
Валентина је имала до сада две изложбе. Учествује на свим божићним и ускршњим базарима у организацији Фондације принцезе Катарине Карађорђевић, где прода готово све што направи.

Срећу да њене „рукотворине” види принцеза Катарина Карађорђевић и да јој се допадну имала је пре неколико година. После тога су почеле да јој стижу и прве наруџбине из иностранства.

Опширније у штампаном издању 

Podelite ovaj tekst: