BERNHARD EBNER, SORAVIJA GRUPA: Novi hotel i Stari mlin

Arhitektura je veoma zanimljiva, jer postoji stara zgrada zaštićena zakonom koju moramo obnoviti. To će biti veliki izazov, ali kao krajnji rezultat dobićemo vrlo interesantan projekat sa kontrastom u arhitekturi, i to je ono što želimo da nas razdvaja od konkurencije – želimo projekte koji su jedinstveni

Bernhard Ebner

Soravija grupa je stigla u Srbiju 2008. godine. U potrazi za zanimljivim projektima odabrali su lokaciju „Stari mlin“, stariju zgradu zaštićenu zakonom, koju će obnoviti i izgraditi novi hotelsko-poslovni centar u srcu Beograda. Bernhard Ebner, menadžer za partnere (Managing Partner) u Soravija grupi, za Magazin Biznis govori o ideji kompanije da investira u Beogradu, izboru lokacije, pregovorima sa međunarodnim hotelskim brendovima i poslovnoj klimi u Srbiji.

• Kako je Soravija grupa odlučila da dođe sa svojim investicijama u Srbiju?

– Soravija grupa razvija svoje projekte u istočnoj i jugoistočnoj Evropi već dugi niz godina, i vremenom smo postali sve jači na tržištu. Mi već imamo projekte u Bugarskoj, Makedoniji, Slovačkoj, Estoniji, Letoniji, i smatrali smo da prosto moramo imati projekat u Srbiji kao centru ovog regiona, centru Balkana. Zanimljivo je i da Srbija i Austrija imaju zajedničku istoriju, i rekao bih veoma sličan mentalitet. Srbija je interesantna zemlja koja ima priliku za snažan razvoj u budućnosti, posebno kada razmišljamo u okvirima budućeg pristupanja Evropskoj uniji.

• Kada ste odabrali lokaciju „Stari mlin“, i zašto baš nju?

– To je bilo početkom 2008. godine, što je bila prilično brza odluka sa naše strane. Taj projekat je veoma interesantan za nas. Trudimo se da budemo jedinstveni u zemljama u koje dolazimo, i volimo da imamo projekte na veoma dobrim lokacijama, a ovo je jedna od takvih. Arhitektura je veoma zanimljiva, jer postoji stara zgrada zaštićena zakonom koju moramo obnoviti i kombinovati je sa novim elementima. Takođe, u Austriji smo zainteresovani da ulažemo u stare zgrade koje su deo kulturnog nasleđa (na primer, Sofiensale – bivša carska dvorana za balove). To će biti veliki izazov, ali kao krajnji rezultat dobićemo vrlo interesantan projekat sa kontrastom u arhitekturi, i to je ono što želimo da nas razdvaja od konkurencije. Želimo projekte koji će biti jedinstveni. Sličnu staru zgradu smo prošle godine završili u Bukureštu. Ona je takođe bila zakonom zaštićena, bivša štamparija, i nju smo potpuno obnovili, a zatim smo uspeli da razvijemo multifunkcionalan projekat koji uključuje hotel, kancelarije i šoping zonu.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: