POSLOVNA ZGRADA ARAPSKOG FONDA PRAVO UMETNIČKO DELO

Poslovna zgrada Arapskog fonda u Kuvajtu predstavlja pravo remek delo arhitekture i umetnosti, a predmeti koji se nalaze u njoj vredniji su nego mnogi muzejski eksponati.

Piše: Marina Bulatović Foto: Budislav Bulatović

Izgradnja je započela avgusta 1988. godine, a završena marta 1994. godine. „Umetnost je život“, reći će vam vodič na početku razgledanja ovog zdanja, jer kada ovde uđete, vi ste ušli u umetničko delo. Sve je urađeno do perfekcije, do najsitnijih detalja. „Umetnost radi umetnosti“ ovde ne postoji.

Pod i plafon svake prostorije krase isti detalji koji predstavljaju jednu simetričnu celinu, koja je tipična za arapsku umetnost. Ulaz zgrade je urađen od ručno klesanog kamena iz Tunisa. Ulazna vrata, urađena u Egiptu, teška su 1.250 kilograma. Obložena orahovim drvetom, sastoje se od 8.116 delova i 1.664 držača/rama. U duborezu je iscrtano cveće, geometrijski oblici i kaligrafija – karakteristični motivi za ove prostore. Ispod zgrade, u dva nivoa, na 10.000 metara kvadratnih nalazi se parking za 400 automobila. U zgradi imaju 2.400 biljaka u saksijama koje su ručni rad sa Tajlanda. Na krovu se nalazi i rasadnik.

Za podove je korišćen italijanski mermer i sivi granit. Najsavremeniji bešumni liftovi, čija je unutrašnjost obložena i ukrašena drvetom iz Egipta, predstavljaju umetničku celinu za sebe.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: