LEKOVITO BILjE: Kilogram cveta „dan i noć“ 20.000 dinara

Vulkansko područje kotline Rudnik –Venčac – Bukulja obiluje lekovitim biljem. Najvredniji sakupljač lekovitog bilja je Rajko Matić, koji u pogon za preradu bilja i aronije ulaže 100.000 evra

LEKOVITO BILjE: Kilogram cveta „dan i noć“ 20.000 dinara

Diplomirani inženjer elektrotehnike Rajko Matić (64) iz zabukuljskog sela Vukasovci u svet je krenuo tri godine po završetku fakulteta u Beogradu. Od 1975. živeo je i radio u svojoj struci u SAD, Engleskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Južnoj Koreji, Kini i Indiji.

– Proputovao sam svet uzduž i popreko, da bi se pre 17 godina vratio na rodno ognjište, priča Rajko za Ekonometar.

U inostranstvu sam radio u svojoj struci, a u slobodno vreme bavio sam se proučavanjem zdrave hrane, biomedicine i lekovitog bilja. U Severnoj Americi pre tri decenije prvi put sam video jednu od najlekovitijih biljki, aroniju, koju su tamošnji Indijanci dosta koristili za lečenje mnogih bolesti, veli naš sagovornik.

Po dolasku u rodno selo, Rajko je počeo da uzgaja aroniju za svoju dušu i prijatelje. Iz godine u godinu sadio je sve veći broj sadnica, da bi danas u plasteniku imao 35.000 mladih aronija u saksijama.

– Aroniju proizvodim generativnom metodom iz semena, bez korišćenja hormona rasta i oživljavanja. Sadnice se mogu presađivati na pripremljeno zemljište tokom cele godine, a najbolje u kasnu jesen i proleće. Procenat primanja je stopostotni, tvrdi Matić.

Uz to što se bavi proizvodnjom aronije, Rajko sa vrednim seljanima beračima sakuplja i lekovito bilje po proplancima i livadama Rudnika, Venčaca i Bukulje.

– Protekle godine sakupio sam i otkupio preko 10.000 kilograma lekovitog bilja, a najviše podbel, plućnjak, divizmu,žalfiju, matičnjak, hajdučku travu, majčinu dušicu, kamilicu, lipu, šipurak, trnjine, gloginje i druge vrste, kojih na ovom području ima u velikim količinama. Najbrojniji su kupci vlasnici prodavnica zdrave hrane širom Srbije, a preko izvoznika veće količine plasiram i na tržišta Nemačke i SAD, priča Rajko.

Da se sakupljanje lekovitog bilja i te kako isplati, najbolje pokazuje primer otkupa cveta biljke „dan i noć“, čija je cena 20.000 dinara za jedan kilogram.

– Često se govori kako imamo veliki broj nezaposlenih u Srbiji, pretežno mladih. Evo, ja im dajem savet da se okrenu sakupljanju lekovitog bilja. Uz pesmu i druženje po planinama mogu dobro da zarade. Ne moraju da sakupe kilogram cveta „dan i noć“, ali mogu dnevno ubrati najmanje 300 grama te biljke i istog dana dobiti 6.000 dinara. Ko može te pare da zaradi za jedan dan u nekoj fabrici, pita Rajko, uz osmeh.

Retke lekovite biljke Rajko sam bere, a ostale uz pomoć grupe žitelja iz zabukuljskih sela. Ove godine broj berača sigurno će biti znatno veći, procenjuje on.

– Čim grane proleće za sve zainteresovane berače održaću obuku o tome kako da prepoznaju biljke, na koji način da ih beru i u koje doba godine ih je najbolje brati. Naša zemlja je bogom dana za sakupljanje, proizvodnju i izvoz lekovitog bilja, jer je to veliko neiskorišćeno blago koje ima- mo, zaključuje Matić.

Podelite ovaj tekst: