БРАЋА РАДОВИЋ: Опрема за пчеларство свуда тражена

Породична фирма „Радомед“ извози и у земље из којих је Србија некада увозила „пчелињи програм“

Браћа Радоје и Милован Радовић из Лесковца пчеларством се баве безмало три деценије. Данас имају стотинак кошница стационираних у Живкову недалеко од овог града, али их селе и у друге крајеве, најчешће на Власину. Радоје је као машинац радио у фабрици „Пролетер“ која производи пољопривредне машине, док је Милован, електронски техничар, радио као контролор у фабрици расветних тела „Рул“ у Лесковцу. Када је деведесетих година прошлог века све кренуло наопако, почели су да размишљају о будућности својих породица. У фабрикама је било све мање могућности за пристојну зараду, па су решили да оснују сопствени бизнис. Нису се много двоумили око тога шта ће да раде. Пошто им је најближе било пчеларство, отворили су погон за производњу алата, прибора и опреме за пчеларство. На тај храбри корак одлучили су се кризне 1993. године.

Фирму су назвали по свом презимену и меду – „Радомед“. У почетку су радили сами, али се посао развијао, производња се ширила, примали су нове раднике. У овом специфичном погону данас ради четрнаест радника, од којих шесторо Радовића: Радоје и његова кћерка Дара која води књиговодство и администрацију, Милован и његова три сина – Миша, Иван и Перица и још осам радника. Њихове супруге нису умешане у бизнис, јер неко мора да брине и о кући.

Милован с поносом истиче да 95 до 98 процената производње иде у извоз и набраја земље у којима пчелари користе опрему из Лесковца: Словенија, Хрватска, Црна Гора, Македонија, БиХ, Чешка, Словачка, Румунија, Бугарска.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: