ОПШТИНА АРИЉЕ – РАЈ ЗА МАЛИ И СРЕДЊИ БИЗНИС

У Ариљу има више од хиљаду привредних фирми на 10.000 радно активног становништва. Холограм, заштитни жиг ариљског текстила, гарантује квалитет. Само четрнаест текстилаца је стекло право на овај жиг, а међу њима је и трикотажа „Сода спорт“, чији је власник Владислав Живковић

ariljeНије случајно што се Ариље, најмања општина у Златиборском округу (захвата 5,7 процената територије и има само шест процената становништва – приближно 20.000 људи), по степену економског развоја позиционирало на трећем месту у односу на десет постојећих општина у округу. Економски потенцијал овог живописног брдско-планинског градића, смештеног између сливова Моравице, Великог и Малог Рзава, на површини од 349 квадратних километара и на надморској висини између 330 и 1.382 метра, почива готово у потпуности на приватном предузетништву и занатству. Прецизније, Ариље има око хиљаду привредних субјеката на 10.000 активног становништва. То је несумњив показатељ важних особина Ариљаца који поседују предузимљивост и подстицајни дух за разне врсте послова.

Општина за углед, неизбежно ће закључити свако ко се нађе у овој својеврсној оази малог и средњег бизниса. У разговору за Економетар то, са оправданим поносом, потврђује и Владислав Живковић, председник Скупштине Удружења предузетника општине Ариље.

Живковић је власник и генерални директор успешне породичне фирме и, вероватно, једне од најсавременијих дечијих трикотажа „Сода спорт“. Он наглашава да бизнисмени у Ариљу имају развијену свест о великом значају удруживања у условима високе конкуренције, као и да им је добро познато да су промоције један од незаобилазних путева како да производ што пре стигне до купца. Како је разноликост предузетничких фирми велика, Удружење је формирало секције металаца, текстилаца, хладњачара, дрвопрерађивача, угоститеља, таксиста. У овој општини, дакле, постоји 300 привредних предузећа, 800 занатских радњи са по четири-пет запослених, као и низ сервисних фирми.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: