ГОДИШЊИ ЕКОНОМСКИ ФОРУМ „ЈУРОМАНИ“ (EUROMONEY)

Финансијска елита Европе и овога пута понудила је одговор на проблеме које је створила велика кредитна криза пре нешто више од годину дана. Као и обично, одговор има опречне ставове и могао би да се протумачи као: најтеже је прошло, али незапосленост и социјални проблеми ће дуго трајати

euromaniТрадиционални годишњи економски форум о централној и источној Европи „Јуромани“ (Еuromoney) окупио је у Бечу 19. и 20. јануара, у хотелу „Хилтон“, око 900 банкара, инвеститора, привредника и државника из Европе. Главне теме дводневног скупа биле су опоравак од економске кризе у региону, стабилност банкарског сектора и валута, енергетика и могућности улагања у централној и источној Европи. На скупу су учествовали и гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић и Владимир Цветковић, директор Агенције за приватизацију, представници више банака и инвеститора који послују у Србији.

Финансијска елита Европе и овога пута понудила је одговор на проблеме које је створила велика кредитна криза пре нешто више од годину дана. Као и обично, одговор има опречне ставове и могао би да се протумачи као: криза пролази, али ће опоравак бити спор. Или: најтеже је прошло, али незапосленост и социјални проблеми ће дуго трајати. Или: банке и кредитори имају новца, али га неће добити сви; банкари ће га пласирати тамо где имају највећи профит…

По устаљеном концепту, на почетку рада форума, директор специјализованог сервиса „Јуроманија“ за инвеститоре, Ричард Енсор, дао је процену која гласи: међународне финансијске организације и Европска унија (ЕУ) добро су реаговали на светску економску кризу. Енсор је честитао Европској банци за обнову и развој (ЕБРД), Међународном монетарном фонду, Бечкој иницијативи и ЕУ пошто су добро радили на сузбијању кризе у 2009. години. „Југоисточна Европа, Мађарска и балтичке земље имаће дужи период опоравка“, оценио је Енсор и додао да је за превазилажење кризе битно да се смање дуговања и поново успостави конкурентност привреде.

Државник који је ове године имао уводну реч на отварању „Јуроманија“ био је председник Чешке Вацлав Клаус. Он је оценио да је банкарски систем Чешке сачуван и да није био изложен лошим кредитима.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: