БРАНИСЛАВ КНЕЖЕВИЋ: Од директора Мекдоналдса за западну Европу до предузетника

Као студент, био је конобар и бармен, a радник од 1988. године у Мекдоналдсу у Лондону, са 29 година постао је најмлађи генерални директор у групацији и један од најуспешнијих, задужен за више европских земаља, а 2012. године му је понуђено за буде шеф операција Мекдоналдса за цео свет. То је одбио из приватних разлога и основао своју фирму за некретнине. Уз то има и франшизу за 15 ресторана Мекдоналдс у Словенији и Аустрији. За предузетнике има савет: Немојте да потрошите више него што сте зарадили!

Бранислав Кнежевић на пијаци у Минхену, на снимању једне ТВ емисије

У бизнису је већ 30 година и један је од најуспешнијих менаџера, пореклом из Србије, који су икада радили у чувеној америчкој компанији Мекдоналдс. Бранислав Кнежевић, дипломирани правник, почео је у Мекдоналдсу да ради као студент београдског Универзитета 1988. године у Лондону, у кухињи, у ресторану, а стигао је до позиције директора Мекдоналдса за западну Европу. Пословни успеси које је остваривао у многим земљама, довели су га 2012. године до понуде да иде у САД и да тамо буде шеф операција Мекдоналдса за цео свет. Али, његов одговор на то је био „не“, делом из приватних разлога, јер је желео да буде – предузетник. Тако је и урадио, основао је фирму Голддрахт са седиштем у Бечу, а бави се опремањем и издавањем некретнина и, сасвим очекивано – франшизом Мекдоналдс бренда. Готово сви ресторани Мекдоналдс у Словенији су у развојној франшизи којом управља Бранислав Кнежевић. У прошлој години, укупан обрт свих франшизних Мекдоналдс ресторана у Словенији износио је више од 40 милиона евра.

– Живим у Београду, Љубљани и у Бечу. Од следеће године ћу се преселити у Беч, мање ћу да путујем, то ми је циљ. Да покушам да се „смирим“ – рекао нам је Бранислав Кнежевић када смо крајем маја разговарали за Економетар у Београду.

Слободан превод назива Кнежевићеве фирме Голддрахт, гласио би „златна жица“. На нашу опаску да је током досадашњег веома успешног рада сигурно нашао ту „златну жицу“, Кнежевић уз осмех каже да није сигуран, и да треба наћи „знатну жицу“ у животу, пошто није све у материјалном.

– Имам франшизу за 15 ресторана који се налазе у Словенији. Око 300 запослених ради пуно радно време, а са кооперантима, радницима на уговору и сезонским радницима, у пословање је укључено око 1.000 људи. У Мекдоналдсу, код франшиза, сваки ресторан има око 80 запослених. Такође, у Аустрији имамо холдинг, који запошљава своје подфирме. Укупан годишњи промет свих компанија мери се милионима евра – објашњава Кнежевић основне податке из свог предузетничког бизниса.
Питамо га шта је најважније у предузетништву данас?

– Ја бих рекао: немојте да потрошите више него што сте зарадили. Ако хоћете да останете у предузетништву, морате имати баланс између вашег капитала, кредита, инвестиција и трошкова. Значи, важна је контрола трошкова и задужења.

Морате ићи пола-пола, да бисте остали власници ваше фирме, јер иначе, ако не поседујете половину капитала, банке су власници ваше фирме! – упозорава Кнежевић, чија порука за предузетнике гласи:

– Развијајте добар производ, али се немојте превише задуживати. Ипак су привреда и економија циклични: имате добар развој, па иде криза, па добар развој, па криза…
Предузетничка прича рођеног Београђанина, Бранислава Кнежевића, почела је, као што смо већ поменули, на трећој години Правног факултета када је био на тренингу у организацији Мекдоналдса, у Лондону 1988. године.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • MИРЈАНА ЈОВАШЕВИЋ, ДИРЕКТОРКА КОРПОРАТИВНИХ КОМУНИКАЦИЈА И ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ДЕЛЕЗ СРБИЈА: Oдгoвoрнoст лидeрa je дa пoкрeћe пoзитивнe прoмeнe
  • АСОЦИЈАЦИЈА ЛИЗИНГ КОМПАНИЈА СРБИЈЕ ПРЕДСТАВИЛA СТРАТЕГИЈУ: Преко лизинга привреди још милијарду евра годишње
  • У ПРИШТИНИ 25. МАЈА ОДРЖАН KОМОРСКИ ИНВЕСТИЦИОНИ ФОРУМ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА (KИФ ЗБ 6): Привреда позвала политику да брже решава проблеме
  • ДОДЕЉЕНЕ НАЦИОНАЛНЕ НАГРАДЕ ПКС ЗА ДРУШТВЕНО ОДГОВОРНО ПОСЛОВАЊЕ „ЂОРЂЕ ВАЈФЕРТ“: Друштвена одговорност је постала пословни модел
  • ЗАШТИТА ГЕОГРАФСКОГ ПОРЕКЛА УНАПРЕДИЛА КВАЛИТЕТ СУХОМЕСНАТИХ ПРОИЗВОДА У ВОЈВОДИНИ: Стигао је и новац и стручна помоћ и сертификати
  • Следећи број Економетра излази 2. јула 2019.
Podelite ovaj tekst: