ТИМ МОТИМУВ: Наука и предузетништво у служби здравља

Стручњаци тима Мотимув (Motimove) до признања да су најбоља технолошка иновација у Србији за 2018. годину, стигли користећи своје научноистраживачке радове у пројектовању медицинских уређаја и осмислили уређај: „pacemaker за покрете”

роф. Дејан Поповић, др Лана Поповић Манески и Иван Топаловић: Победнички тим Најбоље технолошке иновације за 2018.

Млади стручњаци др Лана Поповић Манески и Иван Топаловић, запослени у Институту техничких наука Српске академије наука и уметности (САНУ), проналазе време да се, како каже Лана, у „другој смени” баве предузетништвом. И то не било каквим већ оним у које инкорпорирају знања и резултате својих научноистраживачких радова – у производњи савремених медицинских уређаја.

У тиму у коме су били у друштву са једним академиком проф. др Дејаном Поповићем и још неколицином колега, освојили су престижно признање за најбољу технолошку иновацију (НТИ) у Србији за 2018. годину.

Њихов производ, лаички је назван „пејсмејкер за покрете”. Стручније појашњење гласи: електронски стимулатор мишића чији рад олакшава примену ФЕСа (функционалне електричне стимулације) у току вежбања тј. рехабилитације.

– Кроз Motimove (MOTIvate to MOVE) суштински смо унапредили неке ствари у технологији први пут приказаној још пре шездесетак година. Она омогућава људима да покрећу парализоване делове тела: да могу да хватају, покрећу руку, стоје, ходају… Постану самосталнији и обављају дневне активности. Наш уређај назвали смо „pacemaker за покрете”, док је, техничким речником појашњено, то електронски уређај који генерише поворке кратких електричних импулса и, преко електрода, ствара услове за активирање нерава изазивајући контракцију мишића, тј. покрете, објашњава наша саговорница.

Разлози због којих се ова технологија не користи често у клиничким, још ређе у кућним условима, јесте компликована поставка, проузрокује бржи замор мишића пацијената и, пре свега, висока цена.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • MИРЈАНА ЈОВАШЕВИЋ, ДИРЕКТОРКА КОРПОРАТИВНИХ КОМУНИКАЦИЈА И ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ДЕЛЕЗ СРБИЈА: Oдгoвoрнoст лидeрa je дa пoкрeћe пoзитивнe прoмeнe
  • АСОЦИЈАЦИЈА ЛИЗИНГ КОМПАНИЈА СРБИЈЕ ПРЕДСТАВИЛA СТРАТЕГИЈУ: Преко лизинга привреди још милијарду евра годишње
  • У ПРИШТИНИ 25. МАЈА ОДРЖАН KОМОРСКИ ИНВЕСТИЦИОНИ ФОРУМ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА (KИФ ЗБ 6): Привреда позвала политику да брже решава проблеме
  • ДОДЕЉЕНЕ НАЦИОНАЛНЕ НАГРАДЕ ПКС ЗА ДРУШТВЕНО ОДГОВОРНО ПОСЛОВАЊЕ „ЂОРЂЕ ВАЈФЕРТ“: Друштвена одговорност је постала пословни модел
  • ЗАШТИТА ГЕОГРАФСКОГ ПОРЕКЛА УНАПРЕДИЛА КВАЛИТЕТ СУХОМЕСНАТИХ ПРОИЗВОДА У ВОЈВОДИНИ: Стигао је и новац и стручна помоћ и сертификати
  • Следећи број Економетра излази 2. јула 2019.
Podelite ovaj tekst: