ЗА ТРИ ГОДИНЕ ПРОДАЛИ 36 СУШАРА У СРБИЈИ, РЕГИОНУ И ДРЖАВАМА ЕУ: Ћеркин дипломски усмерио породичну фирму

После деценија производње машинско-пластичарских производа и алата Стеван Повржан, из Старе Пазове, конструисао сушару за воће и поврће са топлотном пумпом чиме се штеди енергија. У томе су му помогле ћерке – једна машински инжењер а друга новинар

Лидија, Ивона и Стеван Повржан на сајму

Сасвим случајно, за дипломски рад на Машинском факултету Лидија Повржан одабрала је тему сушара за блокове у грађевинарству. У необавезном разговору са оцем, такође машинским инжењером, специјалистом за конструкцију алата и машина, „набацила” је податак да на тржишту нема сушара са топлотним пумпама које се користе у прехрамбеној индустрији.

Старији Повржан, размишљајући да се породична фирма која се до тада бавила машинско-пластичарском производњом окрене пољопривреди, пре пет година, доноси одлуку да конструише једно такво решење.

– Нисам могао да верујем да се не користи кондензационо сушење иако је одлично – ствара хладан ваздух а топлотна пумпа „бесплатно” сели енергију из простора у простор. Заједно са кћерком Лидијом упушта се у ову иноваторску авантуру.

Заврћу рукаве и за четири године конструишу, сами праве делове, сами склапају, четири прототипа док нису добили сушару какву су хтели.

– Када сте иноватор, прототип је неопходан да бисте добили податке куда треба да идете и како се понашају решења која сте осмислили. Фирму „Оптимониа” регистровали смо 2014. године и већ наредне 2015. продали први модел сушаре за 3.000 евра. У претходне три године произвели смо 36 кондензационих сушара за воће, поврће и биље а купци су се сами јављали, не само из Србије већ и из Македоније, Босне и Херцеговине, Словеније.

Уз помоћ млађе сестре Ивоне, дипломираног новинара, Лидија је направила сајт и то им је практично једини излог за промоцију породичног изума. Појашњавају да се њихови модели сушара састоје од чак 250 до 300 машинских позиција, односно 3.000 различитих делова.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • У НАПУЉУ ОДРЖАНА MEЂУНAРOДНA КOНФEРEНЦИJA „СРБИJA – ВРAТA БAЛКAНA – НOВE EКOНOМСКE ПРИЛИКE ЗA КOМПAНИJE СA JУГA“: Кoмпaниje сa jугa Итaлиje трaжe пaртнeрe у Србиjи
  • ПРОГРАМ ПОДРШКЕ МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА НАБАВКУ ОПРЕМЕ: Бесповратне позајмице за машине и опрему
  • ФOНДAЦИJA НOВAК ЂOКOВИЋ И ЂEНEРAЛИ OСИГУРAЊE СРБИJA ПAРТНEРИ НA ПРOJEКТУ „ПOДРШКA, НE ПEРФEКЦИJA“: Помоћ и подршка у васпитавању деце
  • ПОСЛОВНE АНАЛИЗЕ ПОСТАЈУ СТАНДАРД У ПОСЛОВАЊУ: Како да смањите пословни ризик
  • Следећи број Економетра излази 2. априла 2019.
Podelite ovaj tekst: