ПОЧЕЛО ЈЕ КАО ХОБИ А ПРЕТВОРИЛО СЕ У ОЗБИЉАН БИЗНИС: Роштиљ из Тексаса у срцу Београда

Александар Вулићевић је две деценије у штампаном новинарству, али се пре годину дана осмелио за авантуру печења меса у специјалним пећима – смокерима по угледу на традицију роштиљања преко океана и први српском тржишту понудио јединствени специјалитет

Александар Вулићевић

Раздаљина између Београда и Остина, главног града Тексаса, износи нешто више од 9.500 километара али то није препрека да се већ годину дана главним градом Србије шири мирис тексашког барбикјуа, тачније меса печеног на диму.

Александар Вулићевић, који је почео да прави овај прекоокеански специјалитет, каже да је много путовао светом. До Сједињених Америчких Држава и најпознатије адресе меса из смокера (специфичне пећи) у другој по величини савезној држави, није стигао, али га ни то није спречило да се пре 12 месеци упусти у авантуру угоститељства. У срцу Балкана – постојбини роштиља, у Београду, почео је да спрема тексашки роштиљ.

Открива да је први пут причу о дуготрајној припреми меса на диму видео у телевизијском серијалу славног кувара Антонија Бурдејна пре неколико година. До тада није имао никакво кулинарско искуство, ни знање, искључујући оно када је, како је сам гурман, спремао храну за себе и друштво.

По струци технички уредник, дуже од две деценије у штампаном новинарству у једном дневном листу, из хобија се у селу код рођака након другог гледања исте епизоде осмелио да конструише специфични пекач – смокер.

– За печење меса које траје дуже од 12 сати потребан је затворени систем. Да константно одржава исту, ниску температуру, око 130 степени Целзијуса, да обезбеђује одређен степен влажности. Први модел је био нешто склепано, од блата и цигала и издржао је једно печење, присећа се данас уз осмех.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • У НАПУЉУ ОДРЖАНА MEЂУНAРOДНA КOНФEРEНЦИJA „СРБИJA – ВРAТA БAЛКAНA – НOВE EКOНOМСКE ПРИЛИКE ЗA КOМПAНИJE СA JУГA“: Кoмпaниje сa jугa Итaлиje трaжe пaртнeрe у Србиjи
  • ПРОГРАМ ПОДРШКЕ МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА НАБАВКУ ОПРЕМЕ: Бесповратне позајмице за машине и опрему
  • ФOНДAЦИJA НOВAК ЂOКOВИЋ И ЂEНEРAЛИ OСИГУРAЊE СРБИJA ПAРТНEРИ НA ПРOJEКТУ „ПOДРШКA, НE ПEРФEКЦИJA“: Помоћ и подршка у васпитавању деце
  • ПОСЛОВНE АНАЛИЗЕ ПОСТАЈУ СТАНДАРД У ПОСЛОВАЊУ: Како да смањите пословни ризик
  • Следећи број Економетра излази 2. априла 2019.
Podelite ovaj tekst: