У ПОСЕТИ КОМПАНИЈИ ТЕРМОВЕНТ КОМЕРЦ БЕОГРАД: Oд машинске радионице до вишемилионских уговора

Прве године рада, пре 25 година, склопили су уговор од 20.000 марака, а у 2018. остварили приход од око осам милиона евра. Ове године очекују укупни обрт од 12 милиона евра и већ имају уговорене пројекте који то обећавају. Годишњи обрт расте око 20 одсто, компанија се непрекидно модернизује и усавршава производне процесе, јер је води породични тим тројице инжењера-машинаца: Душан – оснивач и синови Милош и Андрија

Oтац Душан и синови Милош и Андрија: И у Србији је могућа успешна предузетничка породична прича

Када се данас погледа пословни портфолио компаније Термовент Комерц Београд која, поједностављено речено, производи, пројектује и инсталира клима коморе и модуларне панел системе у технологији чистих соба и извози на најзахтевнија светска тржишта, тешко је и претпоставити да је све почело у машинској радионици инжењера Душана Перовића у Кладову, пре 26 година. Али, тај пут од првог уговора који је вредео око 20.000 немачких марака до садашњег годишњег обрта од десетак милиона евра, дуг је четврт века и у многим детаљима личи на успешне америчке пословне приче о великом бизнису који је „почео у гаражи“.

Ова српска успешна пословна прича почела је у Кладову, хиперинфлаторне 1993. године, а детаље о томе сазнали смо од породице Перовић коју је Економетар посетио средином фебруара. Оснивач компаније Душан Перовић, са синовима Милошем и Андријом, успешно и даље развија ову породичну компанију, уз осавремењавање пословног модела и усавршавање производних процеса.

Све је почело у септембру 1993. године када је Душан Перовић одлучио да крене у приватни бизнис, не размишљајући о томе да је у јеку хиперинфлација, да су у тадашњој СРЈ санкције, а ратови у окружењу. Био је чврсто решен да покрене свој бизнис, производњу модуларних клима комора, убеђен да је програм профитабилан и да ће бити тржишно верификован на свим просторима.

– Мада, морам признати, тада нисам ни сањао да ћу једног дана извозити у Уједињене Арапске Емирате, Индију, Белгију, Холандију, Француску, Руску Федерацију, али сам знао да ћу бити извозно оријентисан, каже Душан Перовић, машински инжењер и данас председник Термовент Комерца, у разговору за Економетар.

Искуство које је стекао у великом систему друштвене фирме као млад машински инжењер, помогло му је да организује производњу модуларних клима комора. Фирма у којој је радио имала је шест фабрика широм земље, али је била на коленима због лоших политичких одлука, а његови предлози за реорганизовање посла нису прихваћени. Тада је донео одлуку да сам започне бизнис и да директорско место замени предузетничким.

Почео је врло скромно, на приватном имању у Кладову које је имало инфраструктуру неопходну за производњу.

– Та машинска радионица је била почетак, а потом смо се ширили. Производњу хигијенских клима комора почели смо 1997. а годину дана касније производњу командних ормана и централних система управљања, 2000. основали смо сервисну службу, док од 2004. развијамо и примењујемо систем чистих соба. Тада и креће извоз клима комора за Белгију и система за производњу фармацеутских препарата.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • У НАПУЉУ ОДРЖАНА MEЂУНAРOДНA КOНФEРEНЦИJA „СРБИJA – ВРAТA БAЛКAНA – НOВE EКOНOМСКE ПРИЛИКE ЗA КOМПAНИJE СA JУГA“: Кoмпaниje сa jугa Итaлиje трaжe пaртнeрe у Србиjи
  • ПРОГРАМ ПОДРШКЕ МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА НАБАВКУ ОПРЕМЕ: Бесповратне позајмице за машине и опрему
  • ФOНДAЦИJA НOВAК ЂOКOВИЋ И ЂEНEРAЛИ OСИГУРAЊE СРБИJA ПAРТНEРИ НA ПРOJEКТУ „ПOДРШКA, НE ПEРФEКЦИJA“: Помоћ и подршка у васпитавању деце
  • ПОСЛОВНE АНАЛИЗЕ ПОСТАЈУ СТАНДАРД У ПОСЛОВАЊУ: Како да смањите пословни ризик
  • Следећи број Економетра излази 2. априла 2019.
Podelite ovaj tekst: