ЈОВАН ЛАЗАРЕВИЋ: Продамо све што засадимо

Тек што је почео да студира на Пољопривредном факултету у Београду 2013. године, Јован је кренуо да сади биљку ангелику, што се показало веома издашним. Заједно са својом породицом сада гаји још пет врста лековитог биља на скоро четири хектара земље. Млади пољопривредник каже да се овакав бизнис исплати и да је зарада солидна

Јован Лазаревић са кореном ангелике

Иако завршава мастер на Пољопривредном факултету у Београду и планира докторске студије, Јован Лазаревић (24) већ пет година успешно узгаја лековито биље, посебно ангелику, у родном селу Кујевица, недалеко од Шапца.

– Потражња је толико велика, да све што засадимо и продамо! Имамо унапред уговорен откуп и цену која готово да не варира, каже Јован за Економетар.

Ангелика, коју он највише узгаја, користи се за производњу етеричних уља која се даље употребљавају као аромати за алкохолна пића или као додаци козметичким производима, али и за инхалацију, јер ова биљка има интензиван мирис, попут ментола.

Јован је сасвим случајно, и то на сеоској слави, дошао на идеју да се бави овим послом. Тада још бруцош, кога је занимала брза зарада, заинтересовао се за причу жене која је седела до њега. Она је већ неколико година имала солидан приход од гајења ангелике.

– Нисам имао шта да изгубим, па што да не пробам. Замислио сам узгој лековитог биља као добар хоби, а на крају је испало много више од тога. Ово је сада главни извор прихода за моју породицу, и нисам се покајао, прича овај млади инжењер заштите биља.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • У НАПУЉУ ОДРЖАНА MEЂУНAРOДНA КOНФEРEНЦИJA „СРБИJA – ВРAТA БAЛКAНA – НOВE EКOНOМСКE ПРИЛИКE ЗA КOМПAНИJE СA JУГA“: Кoмпaниje сa jугa Итaлиje трaжe пaртнeрe у Србиjи
  • ПРОГРАМ ПОДРШКЕ МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА ЗА НАБАВКУ ОПРЕМЕ: Бесповратне позајмице за машине и опрему
  • ФOНДAЦИJA НOВAК ЂOКOВИЋ И ЂEНEРAЛИ OСИГУРAЊE СРБИJA ПAРТНEРИ НA ПРOJEКТУ „ПOДРШКA, НE ПEРФEКЦИJA“: Помоћ и подршка у васпитавању деце
  • ПОСЛОВНE АНАЛИЗЕ ПОСТАЈУ СТАНДАРД У ПОСЛОВАЊУ: Како да смањите пословни ризик
  • Следећи број Економетра излази 2. априла 2019.
Podelite ovaj tekst: