Четири милиона купаца

Традиционално производно оријентисана, компанија се постепено трансформисала до тога да је посуђе Металца сврстано међу три најбоље робне марке у земљи

cetiri-miliona-kupacaКад се нађете у двоспратном пословном центру холдинг компаније Металац у Горњем Милановцу а претходно сте посетили мали, лепо уређени ресторан и изгланцану салу за друштвену исхрану, пашће вам на памет мисао да и у Србији, додуше ретко, постоје привредни џинови који су пре четири деценије стартовали са скромном производњом емајлираног посуђа и, временом, досегли ниво савремених светских фабрика. И све то у тешким условима транзиције.

У пословном центру, саграђеном за 18 месеци сопственим новцем, импресионира ентеријер савременог дизајна. Није једино визуелни утисак о лепоти, осмишљености и функционалности ове привредне империје разлог да промените мишљење како је у Србији немогуће достићи ниво богатих и развијених земаља. Ко се, макар за тренутак, нађе у Металцу, осећа се као у развијеној Европи. Вишегодишњи генерални директор Металца Драгољуб Вукадиновић, а сада председник Управног одбора холдинга, свакако је један од најзаслужнијих што је горњомилановачку компанију увео у ред брендираних имена.

Сопствени „гринфилд”

Ова успешна компанија сопственим средствима покрива 90 процената инвестиција за развој, поседује све престижне награде за менаџерство, модерни дизајн и предузетнички дух. Металац је два пута награђиван традиционалним „Белим лабудом” за најлепше уређени пословни простор са травњацима и фонтанама, ружама, тујама, водопадом, поточићима и мостићима.

Профит у 2005. години, који је износио 4,5 милиона евра, одразио се на повећање дивиденди власника акција, као и на повећање средстава за даљи развој. Металац има три милиона купаца у свету и милион купаца у земљи. Његово квалитетно посуђе продаје се у Француској, Немачкој, Шпанији, Италији, а од прошле године и на руском тржишту. После деценију и по, поново је оживела и продаја брендираног милановачког посуђа на тржишту САД, као и на тржиштима Аустралије, Чешке и Албаније. То је и резултат нових програма производње: тефлон и инокс посуђа, бојлера, судопера, картонске амбалаже…

За друго дете 1.000 евра

Из специјалног фонда за остваривање хуманитарних и друштвено корисних циљева, прва средства су намењена стимулисању младих да стварају породице и рађају децу. Установљено је, заправо, да од 400 запослених, млађих од 35 година, њих 300 нису у браку и немају децу. Зато је одлучено да прво новорођенче добије 500 евра, друго хиљаду, треће две хиљаде, док се за четврто и свако следеће дете у породици додељује пет хиљада евра! У овој години је за десет беба издвојено 800.000 динара.

Традиционално производно оријентисана, компанија се постепено трансформисала до тога да је Металац проглашен за национални бренд за квалитет производа, а његово посуђе сврстано међу три најбоље марке у земљи. Према истраживањима лондонског часописа Finance Central Europe, фирма из Горњег Милановца се и у прошлој години нашла међу 100 најуспешнијих компанија Југоисточне Европе. На основу бруто добити Металац је заузео 63. место, док се по приносу на активу нашао на 27, а по приносу на капитал на 37. месту.

По истим параметрима, у Србији се налази на 14. позицији по бруто добити, на 15. по приносу на активу, а на седмом по приносу на капитал. Просечна плата у Металцу је за 30 одсто већа од републичког просека.

Људски ресурси

Занимљиво је да се ова компанија прва у Србији интегрисала у јединствени систем европских стандарда о заштити животне средине. За овај интегрисани систем Металац је, једини у Србији, добио сертификат који по строгим мерилима додељује TUV менаџмент са седиштем у Минхену. Значајно признање ISO 14001, које је компанија поседовала десет година, обновљено је у 2005. Уз то, ова компанија је прва у Србији прешла на најмодернију софтверску платформу која је стајала 1,5 милиона евра.

У врху извозника

У првих шест месеци ове године горњомилановачки Металац, који се годинама налази на врху листе извозника Моравичког округа, остварио је приход од 20 милиона евра, а у односу на исти период лане обим извоза повећао је за 53 одсто. У првом полугођу остварен је девизни прилив од шест милиона евра, али је на домаћем тржишту, због ниске куповне моћи грађана, промет знатно слабији од планираног.
– Не можемо а да не будемо задовољни обимом извоза који је Металац остварио у првих шест месеци, али када је реч о продаји на домаћем тржишту резултати су лошији од планираних. Разлог је, пре свега, у томе што је куповна моћ грађана Србије и даље на ниском нивоу. Али, ми смо оптимисти и очекујемо добре пословне резултате, посебно када се у виду има чињеница да већ имамо склопљене уговоре и налоге за октобар, због чега се надамо да ћемо ову пословну годину завршити знатно успешније него претходну – изјавио је недавно Петрашин Јаковљевић, генерални директор Металца.

По чему се још издваја Металац?

Према речима директора маркетинга Надице Вујић-Митровић, ова фирма максимално улаже у људске ресурсе. Од 1.200 запослених, 97 су високообразовани: 40 економиста, 26 инжењера, 10 технолога, затим следе информатичари, електроинжењери, дизајнери, правници. Тако је, на пример, 700 радника Металца едуковано на примени Brainwiting технике за подршку креативном размишљању, како би се прикупило што више нових идеја. Уобичајени су семинари за заштиту животне средине, семинари едукације у бизнис планирању и пословној политици, учење страних језика и савладавање компјутерског знања.

По оцени већине економских аналитичара, ова горњомилановачка фирма представља једну од најздравијих компанија у Србији а њене акције се котирају на Београдској берзи и од октобра 2004. бележе константан раст. Менаџмент фирме истиче да је европско тржиште, када је реч о посуђу, ипак њихов приоритет.

Закони тржишта

– Већ неколико година заредом највише извозимо у Француску, Шпанију, Британију и Италију. На истоку доминира извоз у Русију, где смо до 2002. када смо основали фирму и дистрибутивни центар бележили извоз од 600.000 евра, да би у 2004. извоз на руско тржиште премашио 3,2 милиона евра. У 2005. години извоз у Русију порастао је за 38 одсто. Ове године на руско тржиште требало би да пласирамо робу вредну 3,6 милиона евра, али судећи према првим показатељима очекујемо да ће до краја године извоз достићи четири милиона евра. У овом тренутку покривамо девет одсто руског тржишта, а амбиције су нам да до 2008. освојимо 20 одсто тог тржишта – изјавио је недавно Петрашин Јаковљевић, генерални директор Металца.

Према његовим речима, планиран је и озбиљнији извоз у Казахстан, као и пробој на тржиште Пољске. У Украјини је Металац прошле године продао робе у вредности од 600.000 долара, а у овогодишњем плану је милион долара. На основу искустава из Русије у сарадњи са фирмом Промоне-Марк основали су предузеће Промо-Метал у Загребу, које се бави пласманом производа на тржишту Хрватске.

– Занимљиво је, међутим, да је интересовање појединих тржишта за ову врсту робе променљиво. На пример, пре 20 година смо на немачко тржиште пласирали чак 80 одсто укупног извоза, а данас смо на том тржишту присутни у симболичном проценту – истиче Јаковљевић.

Олга Васиљевић

Podelite ovaj tekst: