FIMA: Без летњег затишја на берзи

Да је тржиште живнуло у августу говоре нам и берзански индекси: оба индекса су достигла историјски максималне вредности управо у овом месецу

bez-letnjeg-zatisja-na-berziУкупно остварен промет на Београдској берзи у августу месецу је износио око 8,9 милијарди динара, што је отприлике око 107 милиона евра, и у односу на јул месец представља значајно повећање од 72,73 одсто. Од тога 7,4 милијарде динара, односно 82,74 одсто односи се на промет акцијама а остало на обвезнице старе девизне штедње. У августу, обвезнице старе девизне штедње су оствариле други пут по величини историјски обим промета у износу од 4,9 милиона евра. Највиши икад постигнут промет обвезницама је такође био ове године, тачније 25. маја 2006. када је истрговано обвезницама у вредности од 10,5 милиона евра. Да је тржиште живнуло у августу говоре нам и берзански индекси: оба индекса су достигла историјски максималне вредности управо у овом месецу.

Успон “Дијаманта”

Поред велике тражње акција из банкарског сектора, инвеститори су прилично заинтересовани за акције чувеног произвођача јестивих уља “Дијамант” из Зрењанина. Ова хартија се за врло кратко време сврстала у ред ликвиднијих хартија. На почетку јула њена вредност је била 10.700 динара, док је данас њена цена 18.200 динара, што је уједно и највиша икада постигнута цена.

“Новости” на берзи

Као догађај који је значајно обележио протекли период јесте листирање издавачке куће Новости на слободном берзанском тржишту. Првог дана трговања истрговано је 56 одсто акција по цени од 289.488 динара, што је четири пута више у односу на књиговодствену вредност акције. С обзиром на то да два правна лица тренутно имају преко 25 одсто капитала, према Закону о преузимању акционарских друштава, она су дужна да све што су стекли преко 25 одсто продају јер, у супротном, те акције неће имати право гласа.

У протеклом периоду је било велико интересовање инвеститора за путарске фирме. Тако је Предузеће за путеве из Крагујевца чије су акције биле прилично неликвидне, у кратком року, конкретно за непуне две недеље остварило раст у цени од 70 одсто и велике обиме трговања. Затим, Предузеће за путеве из Пожаревца је такође остварило раст. Ова хартија се јако дуго трговала на нивоу од око 2.100 динара да би данас њена цена била 4.320 динара, што је раст више од 100 одсто. Прилично је велико интересовање страних инвеститора за Предузеће за путеве из Београда, што се може видети ако пажљиво погледате власничку структуру овог издаваоца. Ово предузеће је остварило највиши раст цене од свих издаваоца из ове области: на почетку августа цена је била 690 динара, да би после месец дана трговања остварила вредност од 2.100 динара што је три пута више.

Управо је завршен процес докапитализације Агробанке, али још нема званичних података која је количина акција пријављена за упис, тако да се још увек не зна колика ће редукција бити. Иако су се акције могле уписати, односно купити, за 15.000 динара по акцији, што је много мање у односу на тржишну цену, тражња за овим акцијама на берзи је и даље била велика, што је наравно и утицало на раст цене. На почетку августа ова хартија је вредела 19.000 динара а данас је њена вредност 24.063 динара.

Наташа Ђуричић

Podelite ovaj tekst: