ĆOŠKARENJE: Život nije vic

Svojevremeno je čuveni Harvard, čiji diplomci kada traže posao, kaže priča, ispišu budućem poslodavcu na parčetu papira sumu koju očekuju kao zaradu, radio pomalo populističko i dokoličarsko istraživanje o tome koja je reč najpoznatija na svetu.

Piše: Zoran Luković

Piše: Zoran Luković

Dakle, ta prestižna škola za visoko obrazovanje je tada saopštila da je ubedljivo prva i najpoznatija svetska reč „ok”, a da je odmah iza nje naziv jednog napitka, odnosno reč „Coca-Cola”. Da se istraživanje kojim slučajem odnosilo samo na Srbiju, nekako mi se čini da bi ishod i redosled bio drugačiji jer bi konkurencija bila vrlo oštra. Ne verujem da bi to univerzalno i svuda razumljivo „ok” bilo na poziciji broj jedan. Jednostavno, naša stvarnost obiluje nekim sasvim drugim procesima, pa su reči „političar”, „korupcija”, „javni dug”, „Kosovo“, „privilegije”, hapšenje“ i još neke mnogo prisutnije. Primera za sve ove pojmove-reči ima napretek. Možda baš zato mi nemamo sreće da nam svakodnevica bude monotona, kao recimo u Norveškoj, gde skoro da nema nezaposlenih i gde je klima oštra, a život udoban i vrlo ušuškan. Ovde kod nas, decenijama unazad, svake godine imamo po desetak istorijskih i prelomnih situacija i odluka. Nikako da nam bude dosadno i komforno i zato „ok“ nema šanse u Srbiji.

Naša je stvarnost, lako je to dokazati, mnogo komplikovanija i sivlja od vedrih i svetlih tonova ekonomski konsolidovanih i demokratski sređenih zemalja Evrope, severne Amerike ili „lavova Azije“. Kod nas je trenutno, nije to medijski ili opozicioni trač već zvanična izjava Dragog Vidojevića, aktuelnog državnog sekretara, bez posla gotovo milion lica. Objašnjavajući da je Srbija dostigla “rekord kada je u pitanju stopa nezaposlenosti”, ovaj visoki zvaničnik vlasti primećuje “da je činjenica da građani u svojoj zemlji ne mogu da žive od svog rada, alarmantna”. Vlada, prema rečima Vidojevića, mora obezbediti određene mere i aktivnosti kako bi privukla strani kapital, “jer u vremenu u kome živimo, to je uslov bez koga se ne može dalje”. Bolji rezultati na polju zapošljavanja, kako je rekao, mogu se očekivati ukoliko nivo investicija u ovoj godini bude više od milijardu evra.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • SA LONDONSKOG MEDIJA FORUMA ZA SOCIJALNE MREŽE – SOCIAL MEDIA WORLD FORUM: Strategija digitalnog nastupa
 • DOPRINOS RAZVOJU DRUŠTVENE ZAJEDNICE: Nagrade za društveno odgovorno poslovanje
 • Šesti rođendan Dunav dobrovoljnog penzijskog fonda: Imovina fonda 7,2 milijarde dinara
 • INICIJATIVE ZA OSNAŽIVANJE ŽENA U BIZNISU: Žensko preduzetništvo osnova razvoja
 • O JEDNOM OD NAJSNAŽNIJIH MOTIVACIONIH FAKTORA: Potraga za smislom na radnom mestu
 • POSLE IZLASKA HRVATSKE IZ CEFTA I ULASKA U EU: Povlašćeni uslovi za TDR?
 • URUČENO TRADICIONALNO PRIZNANJE RTV STUDIO B: Doktorki Mileni Jauković nagrada “Najbeograđanin”
 • ACTAVIS UPOZORAVA DA JE SRBIJA NESLAVNI ŠAMPION PO BOLESTIMA SRCA: I ove godine napravite „Korak za srce“
 • MK MOUNTAIN RESORT DOBITNIK PRESTIŽNOG PRIZNANJA “BEST BUSINESS DESTINATION”: Najbolja kongresna destinacija
 • PREDSTAVLJEN PROJEKAT “PROMOCIJA EKOTURIZMA I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE VLASINSKOG JEZERA”: Vlasina – budući srpski turistički hit
 • NOVA GENERACIJA LIDERA U SRBIJI: Uspeh kao jedina opcija
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (13): Strategija pozicioniranja
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (3): Kako zadržati radnike
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2013.
Podelite ovaj tekst: