DA LI ĆE U 2016. GODINI SRPSKA PRIVREDA IZAĆI IZ KRIZE: Oporavak, tu pored nas

Od početka krize 2008. godine, građani i privrednici su čak tri puta čuli da je naša ekonomija izašla iz recesije. Zbog toga što se srpska privredna aktivnost kretala cik-cak putanjom, najnovije najave političara ali i dobrog dela stručnjaka o ekonomskom oporavku, javnost u velikoj meri uzima sa rezervom

oporavak-tu-pored-nasPo staroj priči za decu, jedan dečak je, kad god bi se našao u prilici, na sav glas vikao: „Vuk, vuk, narode vuk!“. Onda bi se svi razbežali i precrkli od straha, a on bi se smejao. Jednoga dana kada je njegovo stado zaista zapalo u opasnost, dečak je iz šume ponovo zapomagao: „Vuk, vuk, upomoć, vuk!“. Ovoga puta, međutim, više mu niko nije verovao.

Postoji nešto što u tvrdnji ekonomista i državnih zvaničnika o oporavku srpske privrede neodoljivo podseća na priču o dečaku i vuku. Od početka krize 2008. godine, građani i privrednici su čak tri puta čuli da je naša ekonomija izašla iz recesije.

Prvi put to je učinio premijer Mirko Cvetković još 2010. godine. Iako je tada rast privredne aktivnosti iznosio svega 0,6 odsto, tadašnji predsednik Vlade je slavodobitno saopštio da je naša zemlja izašla iz krize. Svoj stav je tada potkrepio i de nicijom iz ekonomskog udžbenika po kome je dovoljno da privreda samo jedan kvartal bude u plusu da bi se statistički zaključilo da je izašla iz recesije. Međutim, taj oporavak je bio kratkog daha i naša ekonomija je ponovo skliznula u negativnu zonu. U plus se ponovo vratila 2013. godine, kada je privredni rast iznosio 2,6 odsto. S obzirom na to da je on bukvalno zavisio od dve velike rme (NIS-a i Fijata) i taj oporavak bio je kratkog daha. Zbog toga što se srpska privredna aktivnost kretala cik-cak putanjom, poslednje slavodobitne izjave premijera Aleksandra Vučića, ali i dobrog dela stručnjaka, o ekonomskom oporavku, javnost u velikoj meri uzima sa rezervom.

Ivan Nikolić, jedan od autora biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT), u prošlom je broju Magazina Biznis, dok je iznosio pozitivne pokazatelje o privrednoj aktivnosti u prva četiri meseca konstatovao: „Kad ovako govorimo, čini se, da u to niko ne može da poveruje, ali je potpuno jasno da je taj trend u ovoj godini rastući“. Do koje mere je javnost skeptična možda najbolje govori opaska Stojana Stamenkovića, koordinatora biltena MAT. Na predstavljanju jednog od izveštaja o inflaciji u Narodnoj banci Srbije, Stamenković je na skepsu koja je provejavala iz novinarskih pitanja odgovorio ličnim primerom. Pa je tako prepričao kako ga je čak jedan kućni prijatelj pitao: “Stamenkoviću, koliko para si uzeo za ono na Pinku“. Time je Stamenković slikovito objasnio do koje mere narod teško može da veruje u pozitivne rezultate.

Otuda se i postavljaju pitanja – ako su ovo predrasude, šta su zapravo činjenice? Kakva godina čeka privredu i građane i da li je zaista ovaj trenutak odskočna daska za srpsku ekonomiju, kako to pokušava da predstavi premijer Vučić?

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Donacija Šnajder elektrika Teslinom muzeju
  • Počela letnja sezona na Kopaoniku
  • Letnja škola preduzetništva
  • NIS uspešno započeo upotrebu mašine za podbušivanje
  • REZULTATI ISTRAŽIVANJA „BANKARSKI RADAR“ KOMPANIJE A.T. KEARNEY: Evropsko bankarstvo na kritičnoj tački
  • PREMA FINANSIJSKIM IZVEŠTAJIMA AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Dobit u privredi 144 milijarde dinara
  • MENADŽERSKI VODIČ: Ego je neprijatelj
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE (II DEO): Sedam stvari koje klijenti očekuju
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (1): Delotvornost mora da se uči
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2016.
Podelite ovaj tekst: