IGOR BRNABIĆ: Uz pomoć EU, realne su šanse da dobijemo državni uslužni centar

Evropska unija odobrava bespovratna sredstva za razvoj IT usluga za građane u zemljama članicama i onima koje pristupaju, jer je veoma zainteresovana da poboljšamo državne servise i da sve učinimo transparentnim. Potrebno je da naša država napravi projekat i da konkuriše kod EU. Ali, pre svega toga, u okviru srpskih državnih institucija, treba formirati telo koje će se time ozbiljno baviti

Igor Brnabić

Igor Brnabić

Razvoj IT sektora u Srbiji treba da pomogne da se bolje iskoriste potencijali za povećanje efikasnosti rada, za ekonomski rast i rast zaposlenosti. Direktna posledica toga je podizanje kvaliteta života svih građana, jer nije razvoj IT sektora sam sebi cilj. Poslednjih meseci se u javnosti često pominje da se povećao izvoz IT industrije 20 ili više odsto. To je dobro, ali ko zna koliko bi se povećao da mi imamo veće kapacitete za razvoj znanja u ovoj industriji.

Ovako je Igor Brnabić, direktor kompanije Aseko za jugoistočnu Evropu (Asseco SEE), prokomentarisao situaciju u informatičkoj industriji Srbije, odgovarajući na naše pitanje o tome da li opet idemo u krajnost kada govorimo o velikim očekivanjima od IT industrije – da s jedne strane bude dobar srpski izvozni adut, a s druge strane, da poboljša servis na relaciji država građani. Kompanija Aseko SEE je lider u srpskoj IT industriji, obezbeđuje softverska rešenja za velike državne sisteme i javnu upravu, unapređuje proces uspostavljanja koncepta e-uprave, a u prošle dve godine radili su i na projektu uvođenja Zajedničkog servis centra na nivou države (Shared Service Centar), na osnovu međunarodnog tendera koji je dobio da realizuje srpski deo internacionalne kompanije Aseko SEE. U razgovoru za Magazin Biznis, direktor Brnabić podseća da je reč o vrlo značajnom projektu koji Hrvatska realizuje donacijom iz fondova Evropske unije i naglašava da je takva vrsta servisa neophodna Srbiji, što pre.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Donacija Šnajder elektrika Teslinom muzeju
  • Počela letnja sezona na Kopaoniku
  • Letnja škola preduzetništva
  • NIS uspešno započeo upotrebu mašine za podbušivanje
  • REZULTATI ISTRAŽIVANJA „BANKARSKI RADAR“ KOMPANIJE A.T. KEARNEY: Evropsko bankarstvo na kritičnoj tački
  • PREMA FINANSIJSKIM IZVEŠTAJIMA AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Dobit u privredi 144 milijarde dinara
  • MENADŽERSKI VODIČ: Ego je neprijatelj
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE (II DEO): Sedam stvari koje klijenti očekuju
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (1): Delotvornost mora da se uči
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2016.
Podelite ovaj tekst: