„DEČJI SAJT“: Iz novinarstva u preduzetnice

Pošto je u roku od nekoliko godina tri puta ostajala bez posla, diplomirani novinar Aleksandra Bogdanović odlučila je da osnuje preduzeće „Dečji sajt“ sa onlajn prodavnicom i magazinom. Nedavno je ova firma postala i uvoznik i ekskluzivni distributer poznatog američkog brenda za decu – „Kidorable“

„DEČJI SAJT“: Iz novinarstva u preduzetnice

Aleksandra Bogdanović (38) po obrazovanju je novinar, diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu u februaru 2000. godine, ali je već 1999. odlučila da se novinarstvom, koje inače obožava, neće baviti. Ova rođena Kruševljanka se nakon dve godine „gastarbajterskog rada“ u Americi (2001. i 2002) vratila u Beograd i pošto je u roku od nekoliko godina tri puta ostajala bez posla odlučila je da preuzme stvar u svoje ruke. U novembru 2012. godine osniva preduzeće „Dečji sajt“ koje na adresi www.decjisajt.rs ima onlajn prodavnicu sa više od 4.000 artikala za decu, kao i on-lajn magazin posvećen deci i roditeljima. Nedavno je ova mala firma postala i uvoznik i ekskluzivni distributer poznatog američkog brenda za decu – „Kidorable“.

Aleksandru je kao uspešnu preduzetnicu prepoznalo i Udruženje poslovnih žena Srbije i ove godine joj dodelilo svoju godišnju nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“, u kategoriji „samozapošljavanje“.

– Pošto sam majka dve devojčice i završila sam novinarstvo, shvatila sam da bi trebalo da spojim te dve ljubavi. Moje prethodno iskustvo u Srbiji bilo je vezano uglavnom za virtuelni svet i pošto sam dobro plivala u tim vodama odlučila sam da pokrenem „Dečji sajt“ kao internet prodavnicu, ali ne bilo kakvu! Cilj mi je bio da objedinimo domaće proizvođače, uvoznike i pružaoce usluga na jednom mestu, i da oni praktično u okviru našeg sajta otvore svoje „prodavnice“, ali da se mi umesto njih bavimo kompletnom logistikom – objašnjava u razgovoru za Ekonometar Aleksandra Bogdanović, vlasnica i direktorka „Dečjeg sajta“ d.o.o.

Preduzeće „Dečji sajt“ zvanično je osnovano 8. novembra 2012. godine, a sajt je počeo sa radom 28. novembra. Istovremeno je, pored onlajn prodavnice, Aleksandra pokrenula i blog na kome je pisala sa još nekoliko prijatelja. Nakon sedam meseci, u maju 2013., ta priča je prerasla u onlajn magazin.

– Teme o kojima pišemo vezane su za sve generacije roditelja, pošto su nam ciljna grupa budući roditelji i deca od 0 do 15 godina. Mi na dnevnom nivou objavljujemo vesti, a pripremamo i bar jedan tekst nedeljno u svakoj od rubrika – kreativno igranje sa mališanima, zdravlje, alternativna medicina… Imamo dva novinara-saradnika, a i ja povremeno napišem poneki članak – kaže Aleksandra Bogdanović.

U posao je krenula sa svojom ušteđevinom, a porodica je stala iza nje, podržavajući je u nameri da postane preduzetnica. Pošto su u međuvremenu Aleksandra i njen suprug Aleksandar podržali njegove roditelje da „pod stare dane“ iz nužde postanu privatnici, na kraju im se sve to vratilo. Kao anegdotu ističe činjenicu da, dok ju je majka pitala dokle planira da ulaže, svekrva joj je pružila najveću moguću podršku.

– U prvih osam meseci poslovanja uložili smo oko 9.000 evra u sajt. Kasnije je bilo i dodatnih ulaganja jer sve to morate da promovišete, a ulazite u trku sa konkurentima koji ponekad imaju i podršku velikih korporacija u okviru kojih posluju. Ova investicija je za jednu malu firmu poput naše prilično velika stavka u budžetu, ali tako mora da bude ako ne želite da vam bilo ko odradi sajt za par stotina evra – objašnjava Aleksandra.

Ona kao srećnu okolnost ističe to da radi stvari koje voli, pa joj ništa ne predstavlja problem. Od početka ima samo jedan cilj – da uspe!

„Dečji sajt“ je prve klijente, koji su počeli da prodaju svoje proizvode preko onlajn prodavnice, stekao na prvom Dečjem sajmu, u oktobru 2012. godine. Prema Aleksandrinim rečima, u tom trenutku, dok firma još nije ni postojala, samo na osnovu naslovne strane sajta uspela je da dogovori saradnju sa pet proizvođača.

– Na ovoj manifestaciji upoznala sam puno malih domaćih proizvođača i oni su nam prvi ukazali poverenje. Klijenti su veoma zadovoljni saradnjom jer za simboličnu sumu dobijaju kompletnu uslugu.

Aleksandra Bogdanović ističe da se kupci javljaju iz cele zemlje, a posebno je veliko tržište u istočnoj i južnoj Srbiji. Reč je o ljudima koji obično nemaju veliki izbor u svom gradu.

– Oni su veoma elektronski pismeni i divni za saradnju. Imali smo tako interesantne kupovine, kada je roba nekog malog proizvođača iz Vojvodine prodata na jugu Srbije! Imajući u vidu činjenicu da smo mi sajt koji isporučuje u roku od 24 sata, kupci nas još više vole.

Nakon onlajn prodavnice i magazina nedavno je „Dečji sajt“ postao i uvoznik i ekskluzivni distributer poznatog američkog brenda za decu – „Kidorable“. Pre nešto više od mesec dana, od 1. novembra, imaju i svoj takozvani „Kišni kiosk“ u beogradskom tržnom centru Ušće – štand od nepunih šest kvadrata na kome prodaju kišobrane, čizmice, kabanice i ostali asortiman koji stiže iz Amerike. Suprug Aleksandar pomaže na štandu, a odnedavno radi i kao fotograf „Dečjeg sajta“.

– Mi besplatno vršimo i slikanje proizvoda. U tome nam značajno pomaže nagrada koju smo prošle godine dobili od kompanija ENEKA i Filip Moris. Bilo je to prvi put da su svoje godišnje priznanje dodelili van Niškog okruga, a takođe smo bili i prvi sajt koji je nagrađen za ideju projekta. Nagrada je bila studijska oprema za fotografisanje, tako da sada imamo jako dobar aparat i za fotografisanje proizvoda i za naš on-lajn magazin – pohvalila nam se Aleksandra koja kaže da je zadovoljna dosadašnjim rezultatima i da zajedno sa suprugom ima cilj da od „Dečjeg sajta“ napravi uspešnu porodičnu firmu.

Nadaju se da će njihov „Kišni kiosk“ dobro poslovati i da će moći da otvore još neki u unutrašnjosti. Takođe bi voleli da postanu uvoznici još nekog brenda za decu. Što se tiče sajta, čiji je slogan „Deci na dar, mami i tati na ćar“, voleli bi da za svaku rubriku u magazinu pronađu adekvatnog partnera. Kao najveće teškoće u dosadašnjem poslovanju Aleksandra navodi nedostatak podrške preduzetništvu.

– Ja sam šest meseci bila na birou i praktično sam bila problem države. Ako sam danas poslodavac sa petoro zaposlenih, to znači da smo svi mi koji se odlučimo da pokrenemo biznis potencijalni kreatori radnih mesta, ali nažalost, na svakom koraku doživljavamo da nas neko sapliće. Bilo bi lepo da nam država čestita tako što bi nas tri meseca oslobodila plaćanja doprinosa ili nam u istom periodu ponudila knjigovođu kako bismo mi mogli da se bavimo osnovnom delatnošću.

Aleksandra smatra da je u Srbiji veliki problem to što nemamo dovoljno razvijenu svest o preduzetništvu i privatnom poslovanju uopšte.

– Pošto će sve više ljudi u zemlji ostajati bez posla mislim da bi svi oni trebalo da naprave jasan biznis plan i počnu da se bave nečim što zaista vole. Preduzetništvo jeste celodnevna aktivnost, ali to je definitivno naša budućnost – male, zdrave firme koje će raditi i moći od tog posla da žive. Zato bih budućim kolegama poručila da skupe hrabrost i uđu u privatne vode, a državnim organima da obrate pažnju na nas male preduzetnike i potencijalne poslodavce – zaključuje Aleksandra Bogdanović u razgovoru za Ekonometar.

Podelite ovaj tekst: