До акција преко брокера

Акцијама се на Београдској берзи тргује искључиво посредством брокера, давањем налога брокеру

ekonometarЗбог великог интересовања за трговање акцијама, Београдска берза је припремила одговоре на питања која грађани најчешће постављају. Економетар преноси део тих информација које се могу наћи на веб адреси Београдске берзе.

Како могу да тргујем акцијама на Београдској берзи и да ли то могу преко интернета?

Акцијама се на Београдској берзи тргује искључиво посредством брокера, давањем налога брокеру. Преко интернета, уколико сте претплатник, можете пратити промене цена у реалном времену, преко интернет сервиса на адреси www.belex.info. BELEX.info је сервис Београдске берзе који омогућава дистрибуцију информација о трговању у реалном времену свим корисницима преко интернета. Корисници имају увид у тренутно стање на тржишту хартија од вредности, односно кретање цена свих хартија којима се тргује на Београдској берзи, однос понуде и тражње, као и приказ целокупне реализације, односно закључених трансакција. Пратећи промене цена, у реалном времену, можете реаговати и правовремено издати налог брокеру.

Постоји ли начин трговања на Берзи, где власник акција сам може да одабере моменат када жели да прода или купи одређену акцију. Ја бих склапао уговор за продају или куповину где ја, јављајући брокерској кући нпр. имејлом, дајем моменат за куповину или продају?

У зависности од вашег договора са брокерском кућом, постоји могућност да брокеру испоставите налог телефонским путем, под условом да у року од 24 часа доставите брокеру попуњен и потписан налог, или да налог испоставите факсом или имејлом, али под условом да попуњен и потписан налог скенирате и пошаљете га електронским путем. Добро је да истовремено знате и за сервис Београдске берзе – BELEX.info (http://www.belex.info) који свим претплатницима омогућава праћење трговања на Београдској берзи у реалном времену, како бисте брже могли да реагујете на тренутну ситуацију на тржишту.

Где се налази Београдска берза?

Београдска берза се налази на Новом Београду, у Улици омладинских бригада број 1. Међутим, лица која нису овлашћена за трговање на берзи, у просторијама Београдске берзе могу се појавити само у улози посетиоца, након добијања одобрења за улазак у зграду берзе. Све послове везане за трговање на берзи у име грађана, и на основу уговора који је са њима склопљен, обављају берзански посредници – чланови берзе.

Да ли страни држављани приликом било каквих послова везаних за трговину хартија од вредности на Београдској берзи имају иста права као и грађани Србије?

Грађани других држава могу слободно трговати хартијама од вредности на Београдској берзи, наравно преко брокерско-дилерске куће, члана Београдске берзе. Колеге из брокерских кућа упутиће заинтересоване на целокупну процедуру везану за отварање потребних рачуна, регистрацију у Централном регистру и друге предрадње везане за трговање хартијама на берзи.

Желео бих да знам да ли постоји могућност да ме обавестите када акције предузећа АБЦ буду на продају?

Обавештења о укључивању у трговање на Београдској берзи објављују се на интернет презентацији берзе на страницама вести. Такође, саветујемо вам да се обратите некој од брокерских кућа са молбом за сва евентуална обавештења у вези са трговањем вашим акцијама.

Још један од корисних сервиса Бео­градске берзе – РСС сервис омогућава једноставно преузимање података и њихово читање у посебним програмима типа Feed Reader, као и поуздан метод за постављање актуелних информација са Београдске берзе. Више информација о овом сервису можете погледати на интернет страницама Београдске берзе: www.belex.co.yu

Можете ли ми препоручити неку од брокерских кућа?

Нажалост, код избора брокерске куће не можемо помоћи, јер су са аспекта Београдске берзе све брокерске куће испуниле једнаке услове за пословање и имају равноправан статус. Саветујемо вам да проучите услове које вам нуде поједине брокерске куће и да на основу тога одлучите, а списак свих брокерских кућа, чланова Берзе можете погледати на wеб страници: http://www.belex.co.yu/srp/clanovi/brokeri_dileri.php

Београдска берза

Podelite ovaj tekst: