Мајкрософт понуда: Лиценца у кутији

Од фебруара до краја маја, на промоцијама у четрдесетак градова Србије, биће понуђени софтверски пакети намењени мањим фирмама са великим пословним амбицијама

licenca-u-kutijiУ једном ранијем разговору за Магазин Бизнис Дејан Цветковић, генерални директор Мајкрософта за регион Републике Србије и Републике Црне Горе, нагласио је да успех економије једне земље зависи, између осталог, од критичне масе предузећа која користе информациону технологију. Такође је истакао да је за све фирме у Србији које рачунају на боље и ефикасније пословање, императив одлука да што више користе развој софтвера.

У складу са овом пословном политиком, Мајкрософт се прилагодио својим разноврсним корисницима којима, у зависности од потреба и могућности сваке компаније, нуди велики избор лиценци, развојних решења и едукацију запослених на плану информационе технологије.

Оперативни систем VISTA

Промотивни скупови у већим градовима Србије који би свој замах требало да имају током пролећа, биће прилика и за представљање два највећа производа, оперативни систем VISTA и најпопуларнију пословну апликацију, систем 2007. office. Мирчић истиче посебно задовољство због изласка Мајкрософт информационе технологије из Београда, што ће омогућити будућим купцима нова искуства, а уз њих, сасвим сигурно, и боље резултате у пословању њихових фирми. То све заједно води унапређењу информационе технологије у Србији, у чијој се престоници налази један од четири светска развојна центра Мајкрософт корпорације.

Тако је и специфичност пословања малих и средњих предузећа наметнула потребу за посебним програмима који ће одговорити захтевима и амбицијама њихових власника. Никола Мирчић, директор продаје у Сегменту малих и средњих предузећа, каже да, без обзира на стандард ЕУ који у ову привредну групацију сврстава фирме до 250 запослених, за Мајкрософт у Србији и Црној Гори партнер је и онај корисник који ради само на једном рачунару, али му због тога не мањка одговорност и пажња Мајкрософтових посленика.

– Ово је шеста година како се Мајкрософт на просторима Србије и Црне Горе бави софтверским тржиштем и чињеница је да по моделима примене информационе технологије стојимо раме уз раме са фирмама из много развијенијег дела света – истиче Мирчић. – Судећи по досадашњим резултатима, слободно се може рећи да смо једна од бољих канцеларија корпорације. Добро смо стартовали и добро пратили развој, што је веома солидна основа за још бољу будућност.

Званично, око хиљаду фирми на територији Србије користи у свом пословању информациону технологију, мада их, по свему судећи, има барем двоструко више. Мајкрософт је 700 предузећа регистровао као своје партнере, док је између 200 и 300 у потпуности повезано пословним везама. На задовољство људи из Мајкрософта, све је већи број фирми које им прилазе, а са чак три до четири хиљаде су у неком облику сарадње, било директне или путем партнерских канала.

Да би се ова врста сарадње још брже и свестраније размахнула сметају и неке препреке које су, могло би се рећи, специфичност српског тржишта. Једна од таквих рампи је и заштита интелектуалне својине која још не пружа довољно простора за ефикаснију продају информационих технологија, а тиме и постизања већих прихода.

Међутим, да се уз добру вољу, труд и прецизно дефинисане жеље може доћи до правог циља, говори пример фирме Неметали, из Ниша. Ово типично мало предузеће са само десетак радника ангажованих на увозу и продаји делова за расхладне и грејне уређаје, улагањем у информациону технологију, за кратко време троструко је увећало промет.

Мирчић на овај пример гледа као на идеално решење које Мајкрософт нуди сличним фирмама које промишљеном куповином софтвера отварају сасвим ново и квалитетније поглавље у свом пословању. Овакве понуде, популарно назване “лиценце у кутији“, више него очигледно доводе циљне групе до жељених резултата, између осталог и кроз обуку запослених како да повлаче најбоље пословне потезе. На власнику фирме је, с друге стране, обавеза да у нови пословни корак инвестира и време и знање.

“Кутије” су прилагођене свакој циљној групи, у овом часу предузећима која послују са мање од 25 рачунара, мада су могуће и разне комбинације, уз додатне погодности које подразумевају и промотивне поклоне.

– Ширу акцију понуде почињемо током фебруара промоцијама на терену, у четрдесетак градова широм Србије и она ће трајати до краја маја – каже Мирчић. – Поред оваквих промотивних скупова на којима ћемо се сусретати са потенцијалним новим корисницима, сарађиваћемо и са својим стандардним партнером Привредном комором Србије и локалним асоцијацијама. Такође, рачунамо на помоћ локалних медија преко којих ћемо информисати мала и средња предузећа о нашој понуди.

С. Андрић

Podelite ovaj tekst: