DOGOVORENA AKVIZICIJA PERUTNINE PTUJ OD STRANE MHP GRUPE

MHP SE (LSE: MHPC), vodeća međunarodna poljoprivredno-industrijska grupacija, upravo je završila dogovor o kupovini Perutnine Ptuj, najvećeg i najznačajnijeg proizvođača živinskog mesa i mesnih prerađevina u Jugoistočnoj Evropi. Time je MHP grupa danas postala najveći akcionar Perutnine Ptuj sa kontrolom nad 90 odsto akcija.

Četiri dana nakon što je proces akvizicije dobio odobrenje, došlo je do promena u sastavu rukovodstva kompanije Perutnina Ptuj. Sve izmene, kao i briografije novih članova UO objavljene su na sajtu Perutnine Ptuj.

Ovo je prvo preuzimanje ove vrste u Evropi za MHP grupu, a trenutno su u razmatranju i druga partnerstva i dalje globalno širenje.

Konačna kupovna cena će zavisiti od rezultata revizije poslovanja Perutnine Ptuj za period do 31. decembra 2018. godine.

Nakon dogovorenog preuzimanja, MHP grupa je još jednom obavezala da će da održava najviše tržišne i međunarodne standarde kvaliteta i da ih unapređuje, da će obezbediti sva postojeća radna mesta i otvori nova kao i da će proširiti proizvodnju, doprineti razvoju proizvoda i prepoznatljivosti brendova.

“Drago nam je da privodimo kraju ovaj proces i ostvarujemo svoje ambiciozne planove koji će doneti direktnu korist zaposlenima, farmerima, lokalnim zajednicama u kojima posluje Perutnina Ptuj, kao i široj regionalnoj industriji“, izjavio je direktor MHP-a, Yuriy Kosiuk i dodao: “Sigurni smo u uspešnu budućnost Perutnine Ptuj na osnovu našeg partnerstva. Spajanjem iskustva i znanja dve kompanije i investicijama u nove pogone i tehnologiju, uvereni smo da možemo dodatno da razvijemo proizvodnju, ojačamo saradnju s lokalnim partnerima i povećamo prodaju proizvoda Perutnine Ptuj. Ovo partnerstvo dodatno potvrđuje MHP kao najbrže rastućeg evropskog proizvođača živinskog mesa i predstavlja veliki strateški korak u jačanju pozicije kompanije na globalnom nivou.“

Andrey Zubitskiy, predsednik UO SIJ grupe rekao je: “Od ulaska u ovu prehrambenu kompaniju u Sloveniji 2015. godine, SIJ grupa je osigurala stabilno vlasništvo i finansije, dobru menadžersku praksu i sveukupno uspešno poslovanje. S obzirom na naša dugoročna ulaganja u metalurgiju kao primarnu delatnost SIJ grupe, želeli smo da pronađemo strateškog partnera za Perutninu Ptuj koji će zadržati poslovni model, obezbediti radna mesta i dalji razvoj. Na osnovu poslovnog plana smo 2018. godine značajnu pažnju posvetili potrazi za dugoročnim partnerom za Perutninu Ptuj. Zadovoljni smo što će, nakon uspešno završenog preuzimanja, Perutnina Ptuj dobiti novog strateškog vlasnika iz sopstvene industrije, i to MHP – jednu od vodećih međunarodnih poljoprivredno-industrijskih grupacija. U isto vreme, ponosni smo što novom vlasniku predajemo kompaniju u dobrom stanju i radujemo se njenim daljim uspesima.“

Enver Šišić, direktor Perutnine Ptuj istakao je da veruje da će akvizicijom kompanije od strane MHP grupe Perutnina Ptuj konačno otključati akumulirani potencijal: “Uz podršku MHP kao strateškog partnera i vlasnika, posvećenost zaposlenih i farmera, i lojalne potrošače, kompanija će nadmašiti regionalne okvire.”

Podelite ovaj tekst: