DOSIJE: KAKO SU POTROŠENE DONACIJE U PROŠLIH PET GODINA: Toplo oko struje

U Srbiju je od 2000. do 2005. godine pristiglo oko 3,5 milijardi evra donacija od kojih je najviše sredstava otišlo u sektor energetike, saobraćaja i za socijalne namene

toplo-oko-strujePosle gotovo jedne decenije pod međunarodnim sankcijama, pa potom i bombardovanja 1999. godine, Srbija je krajem 2000. godine, posle oktobarskih promena na vlasti, očekivala blagonakloniji odnos međunarodne zajednice. Pre svega, kroz bespovratnu pomoć i donacije kojima bi se nadoknadio bar deo zaostajanja za uspešnim tranzicionim ekonomijama. Najavljivane su desetine milijardi donacija, kao pomoć međunarodne zajednice, ali se takva očekivanja nisu ostvarila. Naprotiv, preciznija evidencija pokazuje da donacije nisu dostigle ni četiri milijarde evra.

Naime, u Srbiju je od 2000. do 2005. godine pristiglo donacija u iznosu oko 3,5 milijardi evra, uglavnom od razvijenih članica Evropske unije, a osim u budžet, najviše sredstava otišlo je u sektor energetike, saobraćaja i u socijalne institucije. Nakon “zaleta” donacija posle oktobarskih promena 2000. godine, Srbija je 2005. godinu zaključila samo sa oko 320 miliona evra bespovratnih donacija.

U prva dva meseca posle oktobarskih promena 2000. godine, od međunarodne zajednice stiglo je 166 miliona evra, da bi već iduće, 2001. godine, pomoć bila uvišestručena na oko 836 miliona evra donacija. Slede 2002. godina sa oko 776 miliona evra, 2003. godina sa 645 miliona evra i 2004. sa 427 miliona evra donacija. Procena je da će donacije ove godine u Srbiji ostati na prošlogodišnjem nivou, a uslov za to jeste da Srbija dovrši strateški dokument o potrebama zemlje od 2007. do 2009. godine.

Nakon “inicijalne kapisle” strane pomoći Srbiji od oktobra 2000. godine, usmerene uglavnom u zdravstveni sektor i humanitarne potrebe, donacije su uglavnom završile u energetici, odnosno Elektroprivredi Srbije.

“Donatorski bum” na energetiku, krenuo je još u decembru 2000. godine, kada je nemačka vlada poklonila 25 miliona maraka, za isplatu čekova penzionerima EPS-a do kraja januara iduće godine.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OBIM I DINAMIKA STRANIH DIREKTNIH INVESTICIJA U SRBIJI U PERIODU OD 1992. DO 2005. GODINE: Zašto nismo dovoljno privlačni
  • OD NOVE GODINE POČINJE NAPLATA NAKNADE ZA EKSPLOATACIJU MINERALNIH SIROVINA: Rude više nisu poklon
  • DRAGOSLAV DRAŽOVIĆ, DIREKTOR LANCA PARFIMERIJA “JASMIN”: U trendu sa lepotom
  • SRPSKA DIJASPORA ZAINTERESOVANA ZA RAZVOJ TURIZMA: Ambasadori srpskog turizma
  • ŽAN MARK TONTI, REGIONALNI MENADŽER VIZE ZA CENTRALNU I ISTOČNU EVROPU: Čip ispod kože – futurizam ili realnost
  • SLOVENCI POČELI IZGRADNJU FABRIKE U SRBIJI: Frižideri “Gorenja” iz Valjeva
  • AKTIVNA INTELIGENCIJA – SASTAVNI DEO INTELEKTUALNOG KAPITALA: Znanje i umeće
  • POSLE APRILSKIH PARLAMENTARNIH IZBORA: Italija idealno “prepolovljena”
  • REALNE ZARADE INDUSTRIJSKI RAZVIJENIH ZEMALJA: Korejci ispred Britanaca
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2006.
Podelite ovaj tekst: