OPREZNO SA OBIMNIM DRŽAVNIM INVESTICIJAMA: Eksplozivna milijarda

Ukoliko bi država u privredu uložila milijardu evra, kako je najavljeno, moglo bi da dođe do skoka inflacije u 2006. godini na više od 20 odsto. – Procene ekonomista MMF-a i STO optimističke za 2006.

Kori Udovički

Kori Udovički

Ako Srbija želi da ne pogoršava loše stanje sa in acijom i ne želi da poljulja poverenje stranih i domaćih investitora i makroekonomsku stabilnost, trebalo bi da odustane od obimnog ulaganja koje najavljuje. Da bi država mogla da poveća investicije i smanji poreze, rast kredita koji se daju privredi preko banaka morao bi potpuno da se zaustavi.

To znači da bi najavljeno državno trošenje i državno investiranje potpuno istislo privatno ulaganje, a svi znaju da je ono mnogo bolje i produktivnije od ulaganja države. Efekat takve odluke, koja zabrinjava, biće veliki skok inflacije u 2006. godini, koja bi narasla i preko 20 odsto – upozorila je nedavno Kori Udovički, urednica Kvartalnog monitora, komentarišući najavu ministra finansija Mlađana Dinkića o ovogodišnjem ulaganju države od 1,5 milijardi evra.

Zbog toga najavljena ekonomska politika preti da Srbiju vrati na sam početak. Rast kredita privredi, dodala je Udovički, otprilike je jednak obimu najavljenih investicija. Ekonomisti FREN-a tvrde da investicije u privredu nisu male, i da nije neophodno da se one značajno dopunjavaju povećanjem ulaganja iz državne kase. “Njih treba povećavati, ali samo u onoj meri u kojoj je država u stanju da smanji druge troškove koje ima”, dodala je bivša guvernerka i naglasila da fiskalna politika mora da bude restriktivnija, a ne ekspanzivnija, jer će u suprotnom Srbija proći loše.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OBIM I DINAMIKA STRANIH DIREKTNIH INVESTICIJA U SRBIJI U PERIODU OD 1992. DO 2005. GODINE: Zašto nismo dovoljno privlačni
  • OD NOVE GODINE POČINJE NAPLATA NAKNADE ZA EKSPLOATACIJU MINERALNIH SIROVINA: Rude više nisu poklon
  • DRAGOSLAV DRAŽOVIĆ, DIREKTOR LANCA PARFIMERIJA “JASMIN”: U trendu sa lepotom
  • SRPSKA DIJASPORA ZAINTERESOVANA ZA RAZVOJ TURIZMA: Ambasadori srpskog turizma
  • ŽAN MARK TONTI, REGIONALNI MENADŽER VIZE ZA CENTRALNU I ISTOČNU EVROPU: Čip ispod kože – futurizam ili realnost
  • SLOVENCI POČELI IZGRADNJU FABRIKE U SRBIJI: Frižideri “Gorenja” iz Valjeva
  • AKTIVNA INTELIGENCIJA – SASTAVNI DEO INTELEKTUALNOG KAPITALA: Znanje i umeće
  • POSLE APRILSKIH PARLAMENTARNIH IZBORA: Italija idealno “prepolovljena”
  • REALNE ZARADE INDUSTRIJSKI RAZVIJENIH ZEMALJA: Korejci ispred Britanaca
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2006.
Podelite ovaj tekst: