UVOD U BIZNIS: Tri strategije

Radojka Nikolić

Radojka Nikolić

Prvi predlog: “Ne tražim intervenciju države, već viziju. Japansko privredno čudo napravila je MT organizacija pri ministarstvu tehnologije. Ona nije nansirala izgradnju fabrika, već sugerisala šta treba otvarati. Rekla je da prepuste brodogradnju Korejcima, ili ko je već želi… Japan je tada bio u čudu, jer se brodogradnjom bavila cela nacija. Okrenite se elektronici, bila je preporuka koja je stimulisana određenim stepenom oslobađanja poreza. I dalje je ostala tržišna utakmica, jer oni se ne mešaju ko će pojedinačno ući u posao. To se odlučuje na konkursima. Kažite mi još jednu zemlju koja ima pet moćnih fabrika automobila?!”

Drugi predlog: „Država je dužna da stvori uslove, ona treba da zainteresuje privrednike za investiranje u jug Srbije, a na tim osnovama temelji se i strategija našeg Ekonomskog tima. Zašto bi neko, upitajmo se logično, investirao u jug Srbije: tamo tinjaju međunacionalne tenzije, to je najnerazvijeniji deo Republike, tek se sada popravlja infrastruktura (država ulaže mnogo), kad se može ulagati i na beogradskoj periferiji, gde je sve daleko razvijenije, bliže i lakše? Pogledajmo iskustva Italije, Rusije, Irske… Irska je, početkom sedamdesetih, bila izuzetno nerazvijena zemlja, mnogo nerazvijenija od Srbije. A gde je ona danas, a gde je Srbija danas?! Rečju, želimo da na osnovu svetskih iskustava napravimo strategiju i primenimo je na jugu Srbije. Ako bi Kosovo bilo nezavisno, ono je apsolutno ekonomski neodrživo, makar u prvih 15-20 godina. I mi to stalno treba da ponavljamo međunarodnoj zajednici: „Nezavisnost možda lepo zvuči, ali vreme je da shvatite da u sledećih 20 godina, svake godine morate slati po nekoliko milijardi dolara na Kosmet”…

Treći predlog: „Posvetićemo posebnu pažnju rastućoj srednjoj klasi i malim do srednje velikim preduzetnicima, jer očekujemo da će te grupe igrati sve bitniju ulogu u nacionalnoj privredi, kao što je pokazalo i iskustvo u drugim centralnoevropskim zemljama…”

Autori citiranih izjava su, po redosledu navođenja, Stevan Santo, direktor subotičke konditorske fabrike „Pionir”, Nenad Popović, vlasnik ABS holdinga, predsednik Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug Srbije, i Sava Dalbokov, generalni direktor Erste banke a.d. Novi Sad. Intervjui sa njima nalaze se u Magazinu Biznis koji je pred vama. Zašto su važni pomenuti akcenti iz ovih intervjua, iako zanimljivim tekstovima (na stranu lažna skromnost) obiluje ceo majski broj Magazina Biznis?

Iskusni privrednici i bankari ukazuju na konkretnu i pragmatičnu strategiju koja je Srbiji potrebna. Srbija do sada gotovo da nije oskudevala u teorijskim strategijama. Mnoge srpske vlade i resorna ministarstva (ranije sekretarijati) su prošlih decenija pravili strategije koje su obuhvatale najmanje 10 godina projektovanog razvoja. Uspeh takvih strategija niko nije primetio, jer ga nije ni bilo. A onda je došla tranzicija i već nekoliko godina strane banke u Srbiji uspešno pokazuju kako se koncipira, pokreće i realizuje poslovna strategija u vezi sa davanjem i uzimanjem novca. To liči na strategiju ad hoc, ali daje prilično dobre rezultate. Ne bi bilo loše kada bi se i predstavnici države odlučili za reformsku strategiju koja bi efektno delovala, baš ovako kako predlažu sagovornici Magazina Biznis. Od njih je, svako za sebe, u svom poslu dokazao da je moguć razvoj i uspon, ako se tačno zna šta se želi. Možda bi tako mogla i srpska ekonomija, u celini.


U ovom broju još i …

  • OBIM I DINAMIKA STRANIH DIREKTNIH INVESTICIJA U SRBIJI U PERIODU OD 1992. DO 2005. GODINE: Zašto nismo dovoljno privlačni
  • OD NOVE GODINE POČINJE NAPLATA NAKNADE ZA EKSPLOATACIJU MINERALNIH SIROVINA: Rude više nisu poklon
  • DRAGOSLAV DRAŽOVIĆ, DIREKTOR LANCA PARFIMERIJA “JASMIN”: U trendu sa lepotom
  • SRPSKA DIJASPORA ZAINTERESOVANA ZA RAZVOJ TURIZMA: Ambasadori srpskog turizma
  • ŽAN MARK TONTI, REGIONALNI MENADŽER VIZE ZA CENTRALNU I ISTOČNU EVROPU: Čip ispod kože – futurizam ili realnost
  • SLOVENCI POČELI IZGRADNJU FABRIKE U SRBIJI: Frižideri “Gorenja” iz Valjeva
  • AKTIVNA INTELIGENCIJA – SASTAVNI DEO INTELEKTUALNOG KAPITALA: Znanje i umeće
  • POSLE APRILSKIH PARLAMENTARNIH IZBORA: Italija idealno “prepolovljena”
  • REALNE ZARADE INDUSTRIJSKI RAZVIJENIH ZEMALJA: Korejci ispred Britanaca
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2006.
Podelite ovaj tekst: