MENADŽERSKA GALAKSIJA www.HeadhuntersSrbija.com

Odmah ste se mašili miša? Nije nego. Možete da surfujete koliko hoćete. Što ima u izlogu, nema u radnji. Što ima u naslovu, nema na Internetu.

Piše: Ruža Ćirković

Piše: Ruža Ćirković

Hedhanting, jedno od najmodernijih globalnih zanimanja, nije se još zainteresovalo za Srbiju. Ni Srbija za hedhanting. Ili vi, možda, iz ličnog iskustva možete da posvedočite drugačije. Recimo, zove vas telefonom školski drug, nudi vam rukovodeće mesto, ugledna rma, dobra plata, ali dok razmišljate o ponudi da nikom ne govorite, jer će vas on isporučiti vlasniku rme u zamenu za jedno mestašce ošacovano za sebe. I slično, hedhantovanje na crno. Amaterski. Toga ima.

Po broju fakulteta koji školuju za menadžment najrazličitijih vrsta i rezultatima anketa među mladima, po kojima bi većina sebi poželela baš neko menadžersko mestašce, nikad to ne biste zaključili, ali u Srbiji nema adrese kojoj bi se obratila rma kojoj je potreban menadžer određenog pro la ili stručnjak koji baš takvo mesto i rmu traži. Nema liste menadžerskih poslova koji se u Srbiji i određenoj delatnosti nude niti, naravno zaključane, baze podataka o menadžerima koji posao traže ili bi da postojeće rukovodeće mesto zamene za neko drugo. A toliki talentovani, mladi i nezadovoljni su bez posla.

Pogledajte dokumentaciju. Temom hedhantovanja stidljivo su se dosad bavile i naše novine. U neprilici, jedne zainteresovanim menadžerima savetuju da posećuju važne konferencije, kuda hedhanteri koji drže do sebe pod obavezno zalaze, te da ih prepoznaju ili, još bolje, da pozovu šefa rme za koju su zainteresovani i pitaju ga, ni pet ni šest, kome bi se hedhanteru obratio kad bi mu bio potreban menadžer. To jest, ovaj koji pita.

Pre nepunih mesec dana, nedeljnik „Vreme” je, pozivajući se na nepriliku i rmi i potencijalnih menadžera, svoje stranice ponudio besplatnom oglašavanju potražnje i ponude za ovim kadrovima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OBIM I DINAMIKA STRANIH DIREKTNIH INVESTICIJA U SRBIJI U PERIODU OD 1992. DO 2005. GODINE: Zašto nismo dovoljno privlačni
  • OD NOVE GODINE POČINJE NAPLATA NAKNADE ZA EKSPLOATACIJU MINERALNIH SIROVINA: Rude više nisu poklon
  • DRAGOSLAV DRAŽOVIĆ, DIREKTOR LANCA PARFIMERIJA “JASMIN”: U trendu sa lepotom
  • SRPSKA DIJASPORA ZAINTERESOVANA ZA RAZVOJ TURIZMA: Ambasadori srpskog turizma
  • ŽAN MARK TONTI, REGIONALNI MENADŽER VIZE ZA CENTRALNU I ISTOČNU EVROPU: Čip ispod kože – futurizam ili realnost
  • SLOVENCI POČELI IZGRADNJU FABRIKE U SRBIJI: Frižideri “Gorenja” iz Valjeva
  • AKTIVNA INTELIGENCIJA – SASTAVNI DEO INTELEKTUALNOG KAPITALA: Znanje i umeće
  • POSLE APRILSKIH PARLAMENTARNIH IZBORA: Italija idealno “prepolovljena”
  • REALNE ZARADE INDUSTRIJSKI RAZVIJENIH ZEMALJA: Korejci ispred Britanaca
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2006.
Podelite ovaj tekst: