DR IVAN NIKOLIĆ, EKONOMISTA: Povećanje plata i penzija je imperativ

Ako pođemo od toga da smo godinama tvrdili da Međunarodni monetarni fond interesuje samo deficit, a ne i mere kojima će se rezultat postići, onda možemo očekivati razumevanje tokom prve revizije aranžmana. I kada je reč o eventualnom povećanju ličnih primanja građana i penzionera, ali i kada je reč o poskupljenju struje. Postoje mnogi načini da Elektroprivreda Srbije poveća svoju efikasnost, nije poskupljenje električne energije jedini put

dr Ivan Nikolić

dr Ivan Nikolić

Početak godine je mnogo bolji nego što se očekivalo. Sigurno je da se ni u snovima nije očekivao ovako nizak nivo minusa u državnoj kasi. Ovako, vrlo optimistično, Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, ocenjuje aktuelna kretanja u budžetu i privredi.

– Utisak je da su negativni trendovi, kada je o privrednoj aktivnosti reč, zaustavljeni krajem prošle godine. Prema podacima zvanične statistike, u poslednjem tromesečju prošle godine zabeležen je rast privredne aktivnosti od 0,5 odsto. Očekuje se da se taj blagi rast nastavi i u prvom kvartalu ove godine. Mada, moram priznati da sam očekivao da će biti snažniji. A neka moja procena je da će u prvom tromesečju on iznositi od 0,3 do 0,4 odsto. Ipak, mora se reći da je sve to neubedljivo i nesigurno, s obzirom na to da je reč o rastu s malim prirastima. I međugodišnje posmatrano, mi i dalje imamo pad od oko minus 1,5 odsto.

• Znači li to da će se obistiniti prognoza premijera Aleksandra Vučića po kojoj će rast privredne aktivnosti ove godine biti 0,5 odsto, uprkos očekivanjima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske banke, ali i uprkos tome da je i budžetom planiran pad privredne aktivnosti?

– To je veoma teško reći. Jer i projekciju za prvo tromesečje dajem sa rezervom. Videćemo kako će teći godina, jer još imamo dubok pad u rudarstvu i energetici. Ali, ako u ta dva sektora dođe do oporavka, slika privredne aktivnosti će se značajno promeniti. Sada je i vrlo zamagljena situacija oko prometa u trgovini, koji je u stagnaciji, odnosno drži se na visokom nivou. Uprkos očekivanom padu tražnje zbog smanjenja plata i penzija. Imamo nekih indikatora da je standard u padu, naravno, ali to je, opet u neskladu sa jednim bitnim indikatorom, a to je uvoz. Bez obzira na pad koji se očekivao zbog mera fiskalne konsolidacije, uvoz raste i oporavlja se. Za budžet to znači bolju naplatu prihoda od PDV-a i akciza. Jer, podaci pokazuju da u strukturi PDV-a, čak 72,2 odsto čini PDV iz uvoza. Znači, ako nam uvoz raste imaćemo i bolju naplatu, i bolje prilive od PDV-a u odnosu na ono što smo očekivali. Zbog pada tražnje, očekivali smo da će se uvoz dodatno smanjiti.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • DODELJENE VIRTUS NAGRADE ZA 2014. GODINU Nacionalna nagrada za Hemofarm
  • 59. MEĐUNARODNI SAJAM TEHNIKE I TEHNIČKIH DOSTIGNUĆA Korak u budućnost
  • DODELJENO 12 PRESTIŽNIH MBA STIPENDIJA Usavršavanje najboljih srpskih menadžera
  • METODOLOGIJA STRATEŠKOG PREOKRETA ZA VLASNIKE MSP Ne tražite izgovor za neostvareno
  • POSLOVNA SAZNANJA Samo za uspešne
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Koučing – put uspeha
  • FILIP KOTLER I FERNANDO TRIAS DE BES: LATERALNI MARKETING (5) Životni ciklus proizvoda se dramatično skraćuje
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2015.
Podelite ovaj tekst: